Radnja na Baščaršiji
0

Općina Stari Grad o deložaciji: Mi upravljamo prostorom, prekršena su pravila korištenja

A. B.
Zlatara koja je jutros zatvorena (Foto: T. S./Klix.ba)
Zlatara koja je jutros zatvorena (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon što je jutros zatvorena zlatara u Zlatarskoj ulici iz sarajevske Općine Stari Grad su se oglasili navodeći da su zakupci iznijeli neistine te pojasnili o čemu je zapravo riječ.
Kako su naveli, Komisija za deložacije Općine Stari Grad zatvorila je jutros radnju FTD d.o.o. čiji je vlasnik Omer Mehmedagić navodeći da je Općini dato pravo na raspolaganje ovim prostorom.

"Radnja se nalazi u ulici Gazi Husrev-begova br. 34, a deložacija je izvršena jer je zakupac skoro godinu prostor držao neaktivnim, a što je suprotno odredbama Zakona o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija KS i općinske Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti koji dozvoljavaju neaktivnost prostora maksimalno do dva mjeseca.", naveli su iz Općine.

Naglasili su da je riječ o poslovnom prostoru na kojem Općina Stari Grad ima pravo raspolaganja te da je lažna tvrdnja zakupca da je njegov otac kupio tu radnju navodeći da je u njihovom posjedu više od 40 godina.

"Omer Mehmedagić, niti njegov otac, nikada nisu bili, niti su vlasnici radnje na adresi Gazi Husrev-begova 34 što potvrđuje dokumentacija koju posjedujemo. Još jednom podvlačimo da je deložacija izvršena jer je zakupac držao poslovni prostor neaktivnim skoro godinu, a što je protuzakonito te nedopustivo na ovako atraktivnoj lokaciji", dodali su.

Istakli su i to da je Zaključak o izvršenju iseljenja donesen još prošle sedmice, ali da je zakupac Mehmedagić to odbio učiniti izazivajući neprijatnosti nadležnoj Komisiji za deložacije kao i ostalim zakupcima u blizini.

"Zbog njegovog nekorektnog ponašanja, koje je i danas ispoljavao, nadležna Služba za privredu zatražila je asistenciju policije. Upravo zbog ovakvih slučajeva i brojnih nepravilnosti koje su evidentirane na terenu – neaktivnost prostora, davanje prostora u podzakup, ustupnine zakupa itd., Općina je prošle sedmice uputila poziv i upozorenje zakupcima da se pridržavaju Zakona o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostora KS i Odluke ili ćemo biti prinuđeni poduzeti zakonske mjere koje mogu uključivati i oduzimanje prostora, te krivično gonjenje", naveli su iz Općine.

Kako kažu, osim deložiranog zakupca Omera Mehmedagića, netačne tvrdnje danas je iznijela i Mirsada Čehajić koja je također deložirana iz općinskog poslovnog prostora zbog zloupotreba.

"Čehajić je iseljena iz poslovnog prostora u ulici Gazi Husrev-begova broj 12, 28. januara prošle godine, jer nije uredno izvršavala obaveze redovnog plaćanja zakupnine. I u ovom slučaju su provedene sve zakonom propisane procedure, a zakupac je imao mogućnost i tražiti reprogram duga, što nije učinila. Također, utvrđeno je da je Čehajić izvršila zloupotrebu u smislu izdavanja prostora u podzakup trećim licima (prostor izdat turskom državljaninu Ahmetu Ertemu), a za što Općina Stari Grad posjeduje dokaze i namjerava ih koristiti u budućim postupcima", pojasnili su.

Na kraju su naveli da se svi poslovni procesi u Općini, pa tako i izdavanje u zakup poslovnih prostora koji su u vlasništvu ove lokalne samouprave, provode u skladu sa zakonom i važećim zakonskim propisima.

"A, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve i slične neugodnosti, pozivamo zakupce na korektan odnos, redovno izmirivanje svojih obaveza, poštivanje važećeg Zakona i Odluke, kao i odredbi ugovora koji su potpisali", poručili su iz Općine.