BiH
32

Općina osporava uspješnu privatizaciju Veterinarske stanice Bugojno

Piše: E.S.H.
Sanel Alagić
Sanel Alagić
Procedurom privatizacije metodom tendera i upisa u sudski registar završena je privatizacija Veterinarske stanice Bugojno, tvrdi novi vlasnik Sanel Alagić. Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić i većina vijećnika smatraju da ta procedura nije provedena u skladu sa zakonom i da se stanica ne može privatizirati za 52.000 KM.

Proceduru je provodila Kantonalna agencija za privatizaciju, a novi vlasnik Sanel Alagić tvrdi da je sve prošlo u skladu sa zakonom. Sve je, kako nam je ispričao, počelo puno prije procesa privatizacije.

"Kada smo načelnika upozoravali da je naša situacija kritična, da nemamo ništa, niko nije reagovao. Pitanje je zašto je Hasan Ajkunić uništavao Veterinarsku stanicu Bugojno, zašto direktoru nije dozvoljavao da plaća doprinose, zašto tada nije prebacivao tranše. Ko je uništio Veterinarsku stanicu prije procesa privatizacije? To je pitanje svih pitanja", rekao je Sanel Alagić za Klix.ba.

Da li su u pitanju lični interesi lokalnih političara?

Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno nam je kazao da Općina mjesečno sufinansira Veterinarsku stanicu sa 30.000 KM, a da je privatizirana za 52.000 KM. Ajkunić je dodao da se zemlja na kojoj je Veterinarska stanica u katastru vodi kao konjušnica, te da bi neko sproveo stečajni postupak i za godinu dana bi Veterinarska stanica bila ugašena.

Sanel Alagić tvrdi da Hasan Ajkunić ima lični interes, te da je plac na kojem je Veterinarska stanica namijenjen nekome koga poznaje načelnik. Ajkunić negira ovakve navode i tvrdi da su to priče koje nisu tačne.

Veterinarska stanica Bugojno (Foto: Bug.ba)
Veterinarska stanica Bugojno (Foto: Bug.ba)

Alagić kaže i da su uposlenici Veterinarske stanice, mimo volje općinskog načelnika, izvršili pritisak da im se umanje plaće, a da im se počne uplaćivati radni staž.

"Mi smo relativno mladi doktori, imamo kredite i nismo više mogli da trpimo takav odnos Općine prema Veterinarskoj stanici", smatra Alagić.

Kada je Agencija objavila tender da Veterinarska stanica mora ići u privatizaciju, radnici su organizovali "ortačku grupu". Agencija za privatizaciju Srednjobosanskog kantona je garantovala da radnici imaju prednost, međutim, kada su trebali položiti depozit, došle su prijetnje od "političkih moćnika".

"Ja sam ušao u veliki rizik, uzeo kredit i sam ušao u sve ovo. Rekao sam kolegama da se ne boje nikoga, ali nisu smjeli. Ako je bilo kakav propust napravljen, neka dođe inspekcija i uradi svoj posao. Ja neću dozvoliti da Hasan Ajkunić meni javno prijeti otkazom i krivičnim prijavama. Mi smo sve uradili po zakonu i očekujemo zaštitu institucija BiH. Hasanu Ajkuniću nije važna armija nezaposlenih, njegov problem je što je Sanel Alagić kupio ovo sve i što počinjemo otplatu dugovanja, to je problem. Nek nas samo pusti da radimo svoj posao. Hasan Ajkunić neće nikome prijetiti", ogorčen je novi vlasnik koji je 10 godina uposlenik Veterinarske stanice.

Hasan Ajkunić (Foto: Bug.ba)
Hasan Ajkunić (Foto: Bug.ba)

Sanel Alagić priprema tužbu protiv Hasana Ajkunića za javne prijetnje, optužbe i iznošenje laži o Veterinarskoj stanici.

Spor završio na sudu

"Narušio nam je ugled, a postojimo 60 godina i nikada nismo bili ovako srozani", izjavio je Alagić za Klix.ba.

Hasan Ajkunić nam je rekao da se ne može privatizirati nešto za što zakonodavni organ nije dao svoju saglasnost. U ovom slučaju je to Općinsko vijeće. Upućena je sva potrebna dokumentacija prema sudskom registru i tužbenim postupkom će se dokazivati neispravnost.

"Vještak nije imenovan službenim putem i problem je što takozvani vlasnik govori da je upisan u registru kao vlasnik, ali nema nikakav dokaz da je to završeno, nema ugovor i nije uknjiženo u katastar. Vjerujem da će Sud ići u korist zakona i zakonitosti, a mi smo upisani kao vlasnici i dalje", rekao je načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić.

Slučaj je već na Sudu, a Tužilaštvo je pokrenulo preispitivanje privatizacije. Ajkunić tvrdi da privatizacija nije završena, a Sanel Alagić da je sve završeno. Konačan epilog će se desiti na Sudu.

"Stav je da se proces iznese javnosti, a oni koji su zloupotrijebili položaj nek odgovaraju i na potezu su mafija i kriminalci, ako ovo prođe slijedi privatizacija i drugih firmi. Ako se Agencija nastavi ovako šepuriti, Agencija koju je osnovalo Općinsko vijeće, onda ne treba živjeti u ovoj zemlji", zaključio je Hasan Ajkunić u razgovoru za Klix.ba.

Privatizacija provedena u skladu sa Zakonom

Željko Radoš, direktor Agencije za privatizaciju SBK, u razgovoru za portal Klix.ba, kaže da je Veterinarska stanica Bugojno privatizirana temeljem Zakona o privatizaciji preduzeća.

"Postupak privatizacije u svemu je proveden u skladu s tim zakonom i propisima donesenim temeljem istog. Navedeni propisi jasno ukazuju na to da odluku o privatizaciji preduzeća iz oblasti veterinarske djelatnosti donosi Vlada Federacije BiH i da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o privatizaciji tih preduzeća, te da Općinska vijeća, niti bilo koji drugi organ Općine nisu ovlašteni da odlučuju o tome da li će određeno preduzeće iz oblasti veterinarske djelatnosti biti privatizirano. Iz svega navedenog slijedi da Općina Bugojno neutemeljeno osporava izvršenu privatizaciju JP Veterinarska stanica Bugojno", kaže Radoš za Klix.ba.

On dodaje da je navedena privatizacija okončana zaključivanjem Ugovora o kupoprodaji, kojim je kupac obavezan da u periodu utvrđenom tim ugovorom izvrši određena ulaganja.

Na kraju se postavlja pitanje zbog čega Općinsko vijeće Bugojno i načelnik Ajkunić osporavaju legalnu i uspješnu privatizaciju.