BiH
2

Općina Novi Grad: Uklanjanje nelegalno postavljenih bilborda nema nikakve veze s izborima

Klix.ba
Općina Novi Grad objavila je kako aktivnost uklanjanja nelegalnih bilborda provodi već dvije godine, te da to nema veze sa izborima. Ističu kako je u tom period uklonjeno 26 nelegalno postavljenih bilborda, koji nisu po elaborate i nemaju urbanističku saglasnost.

"Kada su u pitanju konkretni reklamni plakati u blizini mosta na Otoci, a koji se odnose na firmu Plakat d.o.o. postupak je pokrenut 17. 9. 2013. godine, a rješenje o uklanjanju doneseno 20. 9. 2013. godine. Dakle, godinu dana prije izbora i nema nikakve veze sa izborima. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kao drugostepeni organ, odbilo je 5. 2. 2014. godine žalbu firme 'Plakat’ nakon čega je donesen zaključak da se objekat stavlja na izvršenje. Termin uklanjanja plakata određuje KJKP Rad, koje vrši uklanjanje", saoopćeno je iz Općine Novi Grad.

Danas su uklonjena četiri bilborda firme 'Plakat’ do.o.o. i to što se na njemu nalazio plakat Stranka za BiH, istakli su , nema nikakve veze sa njegovim uklanjanjem jer je riječ o nelegalno postavljenom plakatu bez obzira šta na njemu stajalo.

"U posljednjih desetak dana imali smo povećan broj slobodnostojećih bilborda koji nisu fiksirani kao ovi koji su danas uklonjeni, posebno na prostoru Alipašinog Polja i Dobrinje. Radilo se o bilbordima različitih političkih stranaka, među kojima je bilo najviše bilborda koje je postavila SDA. Međutim, Općinska inspekcija je u protekloj sedmici uklonila sve bilborde Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte, uz glavne saobraćajnice", kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Prošle sedmice uklonjeno je 11 nelegalno postavljenih bilborda na Mojmilu, uz Bulevar Meše Selimovića, Alipašinom Polju i Dobrinji, tvrde iz općine. Pored toga bilo je prijava građana da se na još nekim lokacijama nalaze privremeni bilbordi na prostoru općine Novi Grad. Za njih se vodi postupak i svi bilbori koji su nelegalno postavljeni u narednom će periodu biti uklonjeni.

"Kada je u pitanju optužba da u Općini Novi Grad demokratiju narušavamo bagerima i slične konstatacije koje su navedene u medijskim napisima, mi obavještavamo javnost da je Općina Novi Grad Sarajevo svim političkim partijama koje su nam se obratile u ovom predizbornom vremenu, odobrila zauzimanje javne površine za postavljenje info stolova i drugih sadržaja. Isto tako, sve političke stranke su imale mogućnost koristiti i našu multimedijalnu salu i sve druge lokacije u Novom Gradu koje su stranke tražile. Općina Novi Grad Sarajevo ni na koji način nije sprečavala političke aktivnosti", saopćeno je iz Općine Novi Grad.