BiH
0

Općina Centar: Nastavlja se borba protiv bespravne gradnje

FENA
Urbanističko-građevinska inspekcija Općine Centar nastavlja aktivnosti protiv bespravne gradnje koja uprkos brojnim upozorenjima ne jenjava.

Kako je saopćeno iz Općine Centar, krajem oktobra počeo je novi krug prinudnog rušenja i uklanjanja bespravno izgrađenih objekata.

Do sredine novembra planirano je rušenje 12 objekata, koje vrše djelatnici komunalnog pređuzeća "Rad", a troškove rušenja snosit će investitori bespravno izgrađenih objekata.

Tako je u ovom krugu rušenja u ulici Muhameda efendije Pandže bb uklonjen armirano-betonski prizemni poslovni objekt, koji je već duže bio van upotrebe.

Također, u unutrašnjem dvorištu u najužem centru grada (ugao ulica Branilaca Sarajeva i Kulovića) srušena su tri bespravno izgrađena objekta.

U ulici Tešanjska 40 prinudno je uklonjena žičana ograda s 84 hrastova stupa, dok je u ulici Džidžikovac 13 investitor sam srušio bespravno izgrađene objekte.

Služba za inspekcijske poslove ponovo apeluje na građane da ne započinju gradnju bez pravosnažnog odobrenja za građenje, ukoliko je objekt već napravljen i inspekcijski postupak proveden da sami uklone građevinu.

U suprotnom će to učiniti nadležni općinski organ o trošku investitora, saopćeno je.