BiH
0

Omladinski hor iz Zenice ove godine neće izvesti Srebrenički inferno u Potočarima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Omladinski hor iz Zenice neće se uputiti prema Potočarima, gdje su tradicionalno za žrtve genocida u Srebrenici, za njihove porodice i sve građane Bosne i Hercegovine izvodili tekst Džemaludina Latića.

Srebrenički inferno ove godine je trebao biti izveden po 12. put, ali Omladinski hor iz Zenice, neće ove godine upotpuniti obilježavanje stradanja Bošnjaka 1995. godine sa tekstom koji je u Memorijalnom centru u Potočarima izmamljivao suze i jecaje majki, djece, očeva, državnika i svih drugih koji su ih slušali.

Dirigent Omladinskog hora iz Zenice je u razgovoru za Klix.ba 2013. godine kazao kako je moralno i savjesno izvesti Srebrenički inferno, te da je navikao polaznike Omladinskog hora da obave taj posao uprkos svim poteškoćama, ali za sada nije poznato zašto će ovogodišnje obilježavanje proći bez riječi koje svjedoče stradanja i istinu.

Podsjetimo, Srebrenički inferno prvi put je izveden prije 2002. godine kada je u Memorijalnom centru u Potočarima 30.000 ljudi glasno plakalo prilikom izvedbe teksta Džemaludina Latića.