BiH
2

Omerhodžić: Polovično smo ispunili obavezu, ne znamo hoće li BiH završiti na "crnoj listi"

Piše: Am. Dž.
Samir Omerhodžić
Samir Omerhodžić
Dom naroda danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine od kojeg je zavisilo da li će BiH biti stavljena na crnu listu Financial Action Task Forcea (FATF).

Prvi od dva Prijedloga, onaj koji se odnosi na sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ekspresno je usvojen sa 12 glasova za i jednim suzdržanim.

"I jedan i drugi zakon su bili uslovi koje je BiH trebala da ispuni. Usvajanjem samo jednog prijedloga, polovično smo ispunili plan i našu obavezu. Kako će se Komitet eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) odrediti prema tome, mi sada ne znamo. Zakoni su trebali biti usvojeni u paketu, jer se jedan zakon zapravo naslanja na drugi. Određene definicije koje su specificirane u Krivičnom Zakonu BiH pozivat će se na Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti, i obrnuto", rekao je u razgovoru za Klix.ba Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u MONEYVAL-u.

Istakao je da će sredinom juna zasjedati FATF koji odlučuje o tome da li će BiH biti stavljena na crnu listu.

"Sve je sada stvar pretpostavke. Mi smo dužni odmah obavijestiti MONEYVAL da je BiH usvojila jedan, ali da nije usvojila drugi zakon. Da li će oni biti time zadovoljni, to niko ne može znati. Ono što znamo jeste da neće proći puno vremena. FATF ima sastanak za osam do devet dana. MONEYVAL će sigurno obavijestiti FATF o novonastaloj situaciji, a da li će FATF poduzimati neke dodatne korake protiv BiH, ne možemo sada znati", rekao je Omerhodžić.

Podsjećamo, stavljanjem BiH na crnu listu, svako finansijsko poslovanje s BiH postaje objekt strogog nadzora. Slanje novca iz inostranstva će biti mnogo komplikovanije, jer će finansijske institucije biti oprezne i praviti mnogo kontrola kako bi provjerili da novac nije opran ili namijenjen za kriminalne svrhe.