BiH
0

Olli Rehn o BiH govorio u Evropskom parlamentu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Bruxellesu je u toku trodnevni sastanak Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, a jedna od tema je i najnovija strategija Evropske komisije za proširenje Evropske unije.

Pred evropskim parlamentarcima povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn predstavio je u utorak uvečer svoja viđenja proširenja, među ostalim i u vezi s Bosnom i Hercegovinom, izvještava dopisnik Radija Deutsche Welle.

“Bosna i Hercegovina je ostvarila djelomičan napredak oko evropskih standarda. Dok bi pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) tehnički mogli biti završeni uskoro, zaključak pregovora se može očekivati samo onoga trenutka kada zemlja ispuni sve ključne prioritete, a jedan od prioriteta je policijska reforma i njezina provedba. Direktorat policije radi, a datum za konkretnije reforme je idući mjesec. Nakon toga treba nam odluka na političkoj razini i nadam se da možemo postići politički dogovor, znajući da još uvijek postoje velike razlike u mišljenju jer su neki ključni političari zauzeli vrlo negativna stajališta”, kazao je Rehn.

“Građani BiH zaslužuju efikasnu policiju koja dobro funkcionira. To nije pitanje nekakvog ukidanja entiteta, već se radi o efikasnijem i boljem služenju državnih struktura, što na koncu i zaslužuju građani BiH”, naglasio je Olli Rehn.

“Zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH trebalo bi se dogoditi u junu iduće godine. To je ujedno i priznanje za napredak zemlje i pitanje je predaje vlasništva države i budućnosti zemlje političkim liderima. Vijeće za implemetaciju mira (PIC) preispitat će plan zatvaranja OHR-a u februaru, ovisno o ukupnoj stabilnosti u regiji”, rekao je Rehn dodajući kako je cilj da politički lideri zemlje preuzmu veću odgovornost u BiH.

U vezi s Turskom Rehn je najavio odgovarajuće preporuke Komisije ukoliko Turska do 6. decembra ne prihvati protokol iz Ankare. No Rehn je rekao još nešto.

“Znate ko se najviše veselio u našem neposrednom susjedstvu nakon što su Francuzi i Nizozemci na referendumu odbacili Evropski ustav? Reći ću vam - to su bili turski nacionalisti, srpski radikali i ruski panslavisti. Zašto? Zato što su mislili da će se EU okrenuti samoj sebi, da će povući svoja obećanja i da će postati preslaba da nastavi svoj projekt mira, stabilnosti i evropskih vrijednosti u svome neposrednom susjedstvu”, rekao je Rehn dodajući kako je zadatak svih u Evropi da dokažemo da radikalni nacionalisti nisu u pravu te da EU može ostvariti konsensus u vezi s proširenjem.

U utorak je održan i prvi sastanak međuparlamentarnog odbora Evropski parlament – Srbija, a izvjestitelj za Srbiju Jelko Kacin je poručio Srbiji, što zasigurno vrijedi za sve zemlje zapadnog Balkana, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu: “U prvoj polovici 2008. godine Slovenija će predsjedavati EU-om. Jedan od prioriteta bit će i zapadni Balkan. Ali mi možemo napraviti pomak u tom periodu ako do tada budu stvoreni neki preduvjeti, ako Srbija do tada bude toliko popravila svoj imidž i pokazala sebi, pa i svim susjedima i Evropi da je tu potreban pomak dalje. Zato želim reći da se nalazimo u ovom momentu u 2006., a da je već sutra 2008. godina. Nema vremena i treba odmah odraditi te stvari ako želimo ostvariti preduvjete da se napravi nešto više.”