BiH
2

Oković: BPK Goražde i dalje će zavisiti od granta

Piše: E. A.
Emir Oković
Emir Oković
Premijer Vlade BPK Goražde Emir Oković na konferenciji za novinare prezentirao je rezultate rada u prošloj godini, nakon što je na posljednjoj sjednici kantonalne skupštine usvojen Izvještaj o radu vlade na čijem je čelu kao i izvještaj o izvršenju budžeta.

Fokus je bio na stvaranju uslova da se nastavi pozitivan trend privrednog rasta i zapošljavanja, razvoju infrastrukture i pretpostavkama iskorištavanja prirodnih resursa, te obezbjeđenje uslova za razvoj kantona na osnovu usvojene Strategije razvoja BPK-a Goražde za period 2016-2036. godina.

Vlada se, tvrdi Oković, uspješno suočila sa problemima koje je zatekla, poput, duga u budžetu od 1,5 miliona KM, nelikvidnosti općina ili blokade Doma za stara i iznemogla lica kao i regulisanja vlasničkog statusa imovine Kantona.

"Najveći uspjeh Vlade je saniranje dugogodišnjih problema, Dom za stara i iznemogla lica, gdje smo zatekli blokiranu ustanovu i dugovanja od preko milion KM. Takođe, uspjeh je regulisanje vlasništva imovine kantona, što nam je omogućilo razvoj projekata u ovoj godini. Tu su i mjere u oblasti privrede kroz realizaciju ugovora koji proizilaze iz Zakona o imovini u slučaju privrednog društva 'Emka'", izjavio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Vlada je utvrdila 26 zakona i četiri strategije, među kojima su Strategija socijalno-neprofitnog stanovanja, razvoja sporta, razvoja kantona i Prostorni plan BPK-a Goražde. Na ovaj način, tvrde u vladi, stvorene su pretpostavke za poboljšanje stanja u svim resorima, otvorena vrata za nove projekte čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života. Među značajnijim, doneseni su zakoni o Vladi i unutrašnjim poslovima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama izabranih zvaničnika kojim je ukinut tzv. 'bijeli hljeb', Zakon o industrijskim zonama, Zakon o ukidanju Ureda interne revizije i Zakon o pravima povratnika koji se iz BPK Goražde vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta.

Ostaje međutim neriješeno pitanje konačnog definisanja propisa kojima bi se osiguralo samostalno finansiranje BPK-a Goražde.

"Uradili smo određene analize i dostavili ih višim nivoima vlasti u namjeri da probamo obezbijediti minimum ustavnih nadležnosti kantona, tako da on više ne zavisi od granta. Nažalost, to nismo uspjeli. Priča podrške u vidu granta je nastavljena, te ćemo i dalje biti u istim problemima kao i zadnjih dvadeset godina, a to je konstantna borba za ostvarivanje sredstava granta da bismo obezbijedili prohodnost kroz budžet i da bismo mogli praviti iskorake, prije svega kroz tekuće transfere i kapitalne izdatke", pojašnjava Oković.

Pored postojeće 'Zgrade za mlade' koja je završena u prošloj godini, obavljene su pripreme za izgradnju tri nova stambeno-poslovna objekta. Istovremeno počela je procedura zaključivanja kupoprodajnih ugovora za potkrovne stanove u Vitkovićima, te je riješeno pitanje statusa potkrovnih stanova u ulicama Maršala Tita, Jusufa Duhovića i Meha Drljevića.

Fokus rada vlade bio je i na uvezivanju i saradnji sa lokalnim zajendicama što je u konačnici za rezultat imalo poboljšanje putne infrastrukture, regulisanje vodotoka i uređenje korita Podhranjenskog potoka, priprema projektne dokumentacije za deponiju "Trešnjica“, te aktivnosti na rješavanju pitanja odlaganja otpada u općinama Foča i Pale u FBIH.

"Znamo da na terenu ne možemo uraditi kvalitetne poslove ukoliko nema međusobne susretljivosti. Mislim da bi to trebala biti poruka i za sve ostale kantone, kao i sadašnje i buduće politike, te da je zajedničko opredjeljenje za rješavanje problema nešto što stvara bolje efekte", kazao je Oković.