Nije mudro i odgovorno
162

OHR se pita zašto Dodik odlikuje Putina: Njegovo djelovanje se osnovano naziva ratnim zločinom

S. M.
Christian Schmidt (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Christian Schmidt (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Povodom odlikovanja ruskog predsjednika Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske koje mu je dodijelio predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, oglasio se Ured visokog predstavnika.

"Zašto rukovodstvo RS-a odlikuje Vladimira Putina, čovjeka koji krši ljudska prava i čije djelovanje se osnovano naziva ratnim zločinom", navodi se u saopćenju OHR-a.

Dodaju da bi Dodik trebao djelovati s više odgovornosti.

"Predsjednik RS-a bi trebao djelovati s više mudrosti i odgovornosti, u interesu svih građana RS-a umjesto što se priklanja takvim nečasnim ljudima", zaključuju iz OHR-a.

Podsjećamo, Dodik je jedan od rijetkih političara koji održava veze sa predsjednikom Ruske Federacije nakon njegove otvorene agresije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

"Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju", rekao je Dodik jučer na svečanosti dodjele odlikovanja.