Htjeli vezati Scholza
34

U Njemačkoj počelo suđenje "princu", sutkinji i bivšim oficirima koji su planirali državni udar

F. H.
Dolazak Heinrich XIII na suđenje (Foto: EPA-EFE)
Dolazak Heinrich XIII na suđenje (Foto: EPA-EFE)
Samoproglašeni princ Heinrich XIII., sudac i bivši vojni oficiri navodno su planirali nasilno svrgnuti njemačku vladu. Navodnim vođama ekstremističke zavjere za svrgavanje njemačke vlade počelo je suđenje u utorak, usred velikog medijskog i političkog interesa.

Slučaj, koji je šokirao zemlju krajem 2022. godine, uključuje više od dvadesetak osumnjičenika, 260 svjedoka i očekuje se da će se produžiti do 2025. godine.

Na sudu u Frankfurtu se sudisamozvanom princu Heinrich XIII., aristokratskom agentu za nekretnine kojeg je grupa navodno planirala postaviti za novog njemačkog vođu.

Birgit Malsack-Winkemann, sutkinja i bivša zastupnica krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku, i bivši njemački vojni oficiri drugi su osumnjičenici visokog profila za navodnu zavjeru.

Tužitelji tvrde da je grupa planirala uz oružanu podršku upasti u Reichstag u Berlinu, uhapsiti zastupnike i prikazati okovanog Olafa Scholza na njemačkoj televiziji. Nadali su se da će pridobiti podršku javnosti za svoj državni udar.

Prema tužiteljima, zavjerenici su navodno namjeravali pregovarati s Rusijom o nalogu nakon državnog udara. Kažu da je 72-godišnji princ Heinrich XIII pokušao stupiti u kontakt s ruskim dužnosnicima 2022. godine kako bi pridobio potporu Moskve. Nije jasno je li Rusija odgovorila.

Većina optuženika tereti se za pripadnost terorističkoj organizaciji osnovanoj u julu 2021., čiji je cilj bila “priprema veleizdajničkih pothvata”, rekli su savezni tužitelji.

Princ Heinrich i još jedan osumnjičenik, bivši padobranac, navodno su bili kolovođe skupine.

Posebna privremena sudnica izgrađena je za smještaj velikog broja optuženika, odvjetnika i medija koji se bave slučajem. Dvadeset i šest osumnjičenih će se suditi. Prvobitno ih je bilo 27, no jedan je čovjek umro prije suđenja.

U Njemačkoj raste opasnost od krajnje desnog ekstremizma Zavjerenici su navodno imali oko 500.000 eura i arsenal od 380 komada vatrenog oružja i gotovo 350 komada ubodnog oružja, kao i pancirke i lisice.

Tužitelji kažu da su sastavili "popise neprijatelja" koji će se koristiti kada se preuzmu regionalne i lokalne vlasti.

Članovi grupe bili su "svjesni da će planirano preuzimanje vlasti biti povezano s ubijanjem ljudi", dodali su.

Teško naoružane policijske snage uhapsile su grupu u decembru 2022., upadajući u kuće, policajce i udaljenu lovačku kuću. Istražitelji su ih pratili mjesecima.

Njemački dužnosnici upozorili su da krajnje desničarski ekstremisti predstavljaju najveću prijetnju sigurnosti zemlje. Ta je prijetnja istaknuta ubistvom regionalnog političara i pokušajem napada na sinagogu 2019.godine.

Godinu dana kasnije, krajnje desničarski ekstremisti sudjelovali su u prosvjedu protiv COVID-restrikcija pokušavajući - i nisu uspjeli - ući u berlinski parlament.

U januaru je da izvještaj da su se ekstremisti sastali kako bi razgovarali o deportaciji miliona imigranata, uključujući neke s njemačkim državljanstvom, pokrenulo masovne demonstracije protiv uspona krajnje desnice.