BiH
0

OHR podržava donošenje Zakona o pomilovanju u FBiH

FENA
Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) pozdravio je u nedjelju početak novog procesa kojim se nakon tri godine nastoji donijeti moderan Zakon o pomilovanju u Federaciji BiH.

U ponedjeljak će se prvi put sastati nova radna grupa Parlamenta FBiH koja će početi rad na izradi novog Zakona o pomilovanju u FBiH.

Izvršne ovlasti u pogledu davanja pomilovanja suspendovane su odlukom visokog predstavnika iz septembra 2005. godine nakon kontroverzne odluke predsjednika Federacije BiH o pomilovanju bivšeg stranačkog kolege. To pomilovanje je dato uprkos čvrstoj preporuci sudije i tadašnjeg ministra pravde FBiH protiv tog pomilovanja, i zasnivalo se na obrazloženju koje nije bilo poduprto dokazima. Da nije bilo aktivne uloge medija, cijeli proces ostao bi u potpunosti tajan - i ne bi čak bio objavljen ni u Službenom listu, isiče se u saopćenju OHR-a.

U odluci visokog predstavnika iz 2005. navodi se da se sva prava na pomilovanje suspenduju “dok ne stupi na snagu zakon o pomilovanju na svakom pojedinačnom nivou vlasti, kojim se dužno poštuje nadležnost Bosne i Hercegovine u krivičnim stvarima, i kojim se osigurava transparentnost, javnost i javna kontrola takvih vanrednih akata milosti izvršne vlasti”, podsjeća OHR.

FBiH je bez Zakona o pomilovanju od 2005. godine budući da je više puta dolazilo do pokušaja da se prijedlozima zakona Predsjedništvu FBiH da pravo da daje pomilovanja osobama koje su osudili pravosudni organi na državnom nivou. Usporedbe radi, budući da je u Republici Srpskoj usvojen zakon kojim se priznaje nadležnost države, u tom entitetu je pomenuta obustava ovlasti je ukinuta.

Kako bi se ispunili uvjeti za ukidanje sadašnje obustave ovlasti, Zakon o pomilovanju FBiH mora priznati nadležnost BiH u krivičnim stvarima i osigurati transparentnost i javnost takvih vanrednih akata milosti izvršne vlasti, kaže se u saopćenju OHR-a.

OHR se u ponedjeljak sastaje s predstavnicima Parlamenta FBiH, kojima će pružiti pomoć u nadi da će se konačno omogućiti ukidanje obustave ovlasti davanja pomilovanja u FBiH.