Simbolična gesta
11

OHR o uklanjanju ploče s Karadžićevim imenom: Pozdravljamo to što je Dodik ispunio obećanje

A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ploča s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića uklonjena je jučer sa Studentskog doma na Palama, a u OHR su nam kazali da su zadovoljni jer je Milorad Dodik ispunio obećanje.
"OHR pozdravlja činjenicu da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ispunio svoje obećanje s neformalnog skupa članica Vijeća sigurnosti UN-a o uklanjanju ploče s imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama", kazali su za Klix.ba iz OHR-a.

Istakli su da je to simbolična gesta.

"OHR će cijeniti sve političare na osnovu njihovih dugoročnih aktivnosti i retorike, u kojima nema veličanja ratnih zločinaca", rekli su.

Podsjećamo, ploču su ukolnili domari po nalogu direktora Studentskog doma, a nakon konferencije za medije koju je održala Sonja Karadžić-Jovičević, koja je kazala da ploča treba biti skinuta jer se ime njenog oca zloupotrebljava.

Milorad Dodik je, obraćajući se nedavno na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, nakon kritika ambasadora, pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da zajedno skinu spornu ploču. Inzko je ranije kazao da će zatražiti da se Dodiku zabrani ulazak u zemlje EU ukoliko to ne bude učinjeno. Kritike i pritisak su očito urodili plodom.