BiH
0

OHR: Mora se postići dogovor o reformi policije

FENA
Lideri u BiH moraju da postignu sporazum u vezi s izvještajem o reformi policije u BiH, a njegove izmjene su moguće, sve dok su u skladu s tri principa Evropske unije (EU), izjavila je danas glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Ljiljana Radetić.

Vijeće za implementaciju mira je u decembru pozvalo na konstruktivne razgovore političkih stranaka kako bi se omogućio rad Direkcije i usvajanje njenih prijedloga.

Radetić je na pres-konferenciji upozorila da bez razgovora napredak u toj reformi postaje nemoguć.

"BiH bi mogla biti u poziciji da napreduje prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju već sredinom marta. Ovo je sjajna mogućnost za sve u BiH", naglasila je Radetić.

Istakla je i da još postoji mogućnost za sporazum o policijskoj reformi, te iako su prisutna mnoga pitanja, sve stranke imaju snažnu želju da postignu sporazum.

"Serija prijedloga je načinjena tokom političkih pregovora, neki od njih su u skladu s tri principa EU, a neki ne. Jedini način da se postigne sporazum jeste kreativan rad, kako bi se pronašao zajednički teren. Status quo mora da se izmijeni, ali politički lideri ove zemlje moraju da porade na iznalaženju načina za to", upozorila je glasnogovornica OHR-a.

Prije dvije sedmice razgovori su se činili nemogućim, ali, politički razgovori su započeli na osnovu izještaja Direkcije, a to je ohrabrujuće, kazala je Radetić i dodala da je, također, ohrabrujuća i činjenica da, kako se čini, nema prigovora na vremenski raspored koji je predstavljen 16. februara.

"Ovoj zemlji je potrebna policijska reforma, potreban joj je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ako se vrijeme protraći, izgubit će se mogućnost potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do kraja 2007. godine. Alternativa političkim pregovorima ne postoji", upozorila je glasnogovornica OHR-a u BiH.