Rasprava o Zakonu o sukobu interesa
0

Ognjen Tadić: Nije problem u rodbinskim već partijskim vezama

FENA
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv)
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv)
Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH po hitnom postupku je odbijen. Sukladno Pravilniku Doma naroda PSBiH, na glasanje je stavljen Zahtjev za razmatranje ovog prijedloga po skraćenom postupku što su delegati i prihvatili.

Delegat Halid Genjac pojasnio je da u Prijedlogu izmjena i dopuna nije precizirana namjera.

"Ono što je meni jasno iz ovih izmjena je da one traže ukidanje roka za usvajanje budžeta, dakle, budžet ne mora biti usvojen do 31. marta", rekao je Genjac.

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH za koji je Ustavnopravna komisija Doma naroda ocijenila da ima ustavni osnov te da je usaglašen s principima.

Delegat Hasan Bećirević je istakao da nije zadovoljan predloženim rješenjima te je izdvojio potencijalni problem koji će nastati zbog izjednačavanja pojma menadžment koji je korišten u zakonu s organima uprave.

Delegat Halid Genjac je naglasio da predloženim izmjenama nisu obuhvaćeni savjetnici.

"Oni isti savjetnici koji se na svim nivoima vlasti množe geometrijski progresivno ostat će nedodirljivi te smatram da će ovakav zakon pomoći korupciji", rekao je Genjac.

Prijedlog zakona neće podržati ni Krstan Simić.

"Ova materija zaslužuje mnogo više pažnje", zaključio je.

Ovaj prijedlog zakona, smatra Mladen Ivanić, čak više omogućava sukob interesa nego prethodni.

"Stoga, ne mogu podržati Prijedlog. Generalno mislim da je intencija ovog zakona preveliko popuštanje", kazao je Ivanić.

O Prijedlogu je diskutirala i Borjana Krišto, koja je istakla da su savjetnici brisani iz zakona jer oni nisu izabrani zvaničnici.

"Podsjećam vas da je svako imao priliku da predloži amandmane i popravi ovaj zakon. Smatram da su predložene izmjene dobre i da zakon treba popraviti putem amandmana", kazala je Krišto.

Dopredsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić kazao je da se ovaj zakon ne može popraviti amandmanima.

"Mi spavamo i gradimo licemjernu politiku. Ko od vas nije intervenisao kada su vas zvali? Nije kod nas problem rodbinska veza već partijska. Ne znam nikog ko je napravio posao s mamom, tetkom, ali znam masu onih koji su napravili posao s kumovima iz partije. Ovo je zamagljivanje stvarnosti i bacanje ljudima prašine u oči. Treba nam zakon o porijeklu imovine. Ako ste za surovu realnost i za promjene onda nemojte da šminkamo ovaj zakon već da suštinski riješimo sukob interesa kroz transparentnost javnih nabavki, pozivanje na odgovornost direktora, itd. Rješenje je u izmjenama zakona o javnim nabavkama i odgovornosti", kategoričan je bio Tadić.

Iz diskusije je vidljivo da predložene izmjene Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti neće dobiti potrebnu podršku.