Bećirović sa članovima EP u BiH
0

Oformiti Vijeće ministara i krenuti ka EU integracijama

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović primio je danas u Sarajevu delegaciju Evropskog pokreta u BiH, koju su predvodili predsjednik Predrag Praštalo i potpredsjednik organizacije Dino Čolić, saopćeno je iz Evropskog pokreta.

Predsjedavajući Bećirović je pozdravio "jednu od najboljih i najaktivnijih nevladinih organizacija u BiH", koja svojim konkretnim angažmanom daje značajan doprinos razumijevanju, prihvaćanju i ubrzanju procesa evropskih integracija i međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Evropskog pokreta u BiH su predsjedavajućeg upoznali o trenutačnim i narednim aktivnostima i o problemima koje kao liderska organizacija u procesu evropskih integracija imaju u svom radu.

Posebno su istaknuli zadovoljstvo uspješnim okončanjem projekta uručenja najvišeg priznanja Evropskog pokreta predsjednicima zemalja regiona, uručenjem ordena predsjedniku Srbije Borisu Tadiću u Sarajevu 6. jula, čemu je i Bećirović, zajedno s dvojicom zamjenika Predstavničkog doma bio nazočan, na čemu su lideri organizacije posebno zahvalili.

Bećirović je istakao da Evropski pokret može i u nastavku njegova mandata računati na partnerske odnose, što podrazumijeva zajedničke projekte vezano za procese evropskih integracija, korištenje prostorija parlamenta za aktivnosti organizacije i svakako doprinos unapređenju suradnje Zajedničke komisije za evropske integracije pri PSBiH i EP-u.

Predsjedavajući Bećirović i predstavnici Evropskog pokreta su se složili da je izuzetno važno da se čim prije oformi Vijeće ministara i zaokruži proces formiranja vlasti na državnom nivou, što bi bio dalji značajan poticaj procesu EU integracija i ispunjenju uvjeta EU za podnošenje aplikacije za članstvo – dobijanje statusa zemlje kandidata.

Na kraju susreta, predsjedavajući Bećirović je istakao da je najveći kapital Evropskog pokreta njegova sloboda u radu i djelovanju, posebno naglasivši da organizacija mora sačuvati svoju političku, kao i svaku drugu vrstu neutralnosti i otvorenosti za sve građane i društvene subjekte, što je do sada imalo za rezultat apsolutno povjerenje i respekt naspram ove organizacije u svim dijelova zemlje, od čega procesi evroatlantskih integracija i društvena zajednica Bosne i Hercegovine i ubuduće mogu samo koristi imati.