BiH
5

Održano prvo ročište petorici osumnjičenih za terorizam

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sudu BiH održano je prvo ročište petorici osumnjičenih za terorizam, koji su uhapšeni u policijskoj akciji "Damask".

Branilac jednog od petorice osumnjičenih Adil Lozo rekao je za BHT 1 da je odbrana temeljno obrazložila da je riječ o pretpostavkama i procjenama koje ne navode da postoje indicije za počinjena krivična djela.

Tužilaštvo BiH uputilo je juče Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet osoba osumnjičenih za terorizam u akciji "Damask".

Nakon ispitivanja devet osumnjičenih, koje je SIPA predala Tužilaštvu BiH, upućen je prijedlog za određivanje pritvora za Huseina Bosnića zvanog Bilal (42) iz Bužima, Avdulaha Hasanovića (73) iz Zvornika, Enesa Mešića (27) iz Tuzle, Emina Hodžića (20) iz Sarajeva i Adema Karamuju (31) iz Kaknja.

Prema preostaloj četvorici osumnjičenih Tužilaštvo BiH će pokrenuti prijedlog za određivanje mjera zabrane, koje će uključivati takozvani kućni pritvor, odnosno zabranu napuštanja boravišta, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima, te nasumičnu policijsku kontrolu prisutnosti na adresi.

U okviru akcije "Damask", izvedene po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, 3. septembra uhapšeno je 16 osoba i izvršen pretres na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja, Ošve i Gornje Bočine, Srebrenika, Gornje Maoče, Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića, radi pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.