BiH
0

Održana sjednica Štaba Civilne zaštite Grada Mostara

FENA
Mostar (Foto: Muamer Kukuljević)
Mostar (Foto: Muamer Kukuljević)
Na večeras održanoj sjednici Štaba Civilne zaštite Grada Mostara uz zapovjednika Štaba gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića sjednici je prisustvovao i zapovjednik Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Amer Zagorčić, saopćeno je iz Štaba civilne zaštite Grada Mostara.

Po svim segmentima voditelji su podnijeli izvještaje o danas poduzetim aktivnostima te onima koje se planiraju voditi u subotu, 11. februara. Tokom sjednice istaknuto je kako se danas nastavilo s čišćenjem i odvoženjem snijega u gradskim i prigradskim naseljima, u čemu je asistirala i policija reguliranjem prometa. Danas je probijen put do odlagališta Uborak tako da su JP "Komos" i JP "Parkovi" odvozili smeće.

Između ostalog, HGSS, GSS i ISS su zajedno s pripadnicima OS BiH imale više intervencija spašavanja u kojima su sudjelovala šest ekipa s ukupno 22 spašavatelja. Izvršen je i helikopterski desant na Rašku Goru i Jasenjane, dostavljana su hrana i lijekovi. U aktivnostima dostave hrane i lijekova građanima koji nisu bili u mogućnosti samo se pobrinuti sudjelovali su i pripadnici Crvenog križa, a Narodna i Javna kuhinja danas su kao i proteklih sedam dana radile na pripremi hrane.

Helikopteri su do daljnjeg prizemljeni zbog problema koje su imali prilikom leta kod Kalinovika. OS BiH u Mostar su dopremile i tri mašine koje će sutra biti raspoređene na čišćenju snijega. Radnici Vodovoda imali su nekoliko intervencija u gradu, a vatrogasci su imali jednu intervenciju na gašenju požara. Na sjednici je doneseno i nekoliko zaključaka.

Pozvani su vlasnici automobila u Glavnoj i Balordinoj ulici da sutra ujutro ukoliko su u mogućnosti odvezu svoje automobile u javne garaže ili u neke druge javne površine kako bi mašine mogle nesmetano nastaviti čišćenje i odvoženje snijega. Od ponedjeljka na svim autobusnim linijama koje je proteklih dana uveo J.P. MO BUS vožnja neće više biti besplatna. Kako bi se izišlo ususret građanima koji imaju potrebu za ljekarskom intervencijom, područne ambulante će sutra raditi u prvoj smjeni kao radnim danom.

Građani su pozvani na racionalnije korištenje električne energije. Također, upućen je poziv svim darivateljima krvi da se jave na Odjel transfuziologije radi davanja krvi.