PSBiH
0

Održana sjednica Komisije za vanjske poslove

FENA
Na danas održanoj 43. sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH data je saglasnost za ratifikaciju Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore o provođenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu.

Također je data saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o readmisiji osoba koja ilegalno borave i Prvog amandmana na Kreditni sporazum, potpisan 25. jula 2002., između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH i Kraljevine Španije, koju zastupa Ured kreditnog instituta - finansiranje sistema vodosnabdijevanja u općini Olovo.

Komisija za vanjske poslove je usvojila Orijentacioni radni plan za 2009. godinu zajedno sa, u međuvremenu prispjelim, pismenim sugestijama članova komisije, primjedbama Ministarstva vanjskih poslova, kao i usmenim prijedlozima koji su izrečeni tokom današnje rasprave o Orijentacionom radnom planu.

Na današnjoj sjednici je primljena k znanju zabilješka sa sastanka članova Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH s delegacijom Zajedničke komisije za evropske poslove Parlamenta Irske, održanog u Sarajevu 4. marta 2009.; Izvještaj sa 11. međuparlamentarnog sastanka Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH sa Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, održanog u Briselu, 20. i 21. januara 2009.; Informacija o sastanku Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET), održanog u Briselu 31. marta 2009. kao i izvještaji o posjeti ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja Republici Hrvatskoj i o posjeti Salija Beriše, predsjednika Vijeća ministara Republike Albanije Bosni i Hercegovini.

Komisija za vanjske poslove je razmatrala i također primila k znanju zabilješku sa sastanka Beriza Belkića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Ilije Filipovića, predsjedavajućeg Doma naroda s Monitoring timom Sekretarijata Vijeća Evrope koji je održan 2. aprila 2009.; Izvještaj s parlamentarnog seminara ''Vize i upravljanje granicama'' koji je održan 31. marta i 1. aprila 2009. u Briselu; Informaciju o liberalizaciji viznog režima, odnosno pismo koje je osam ministara zemalja članica EU uputilo predsjedavajućem Vijeća EU u vezi s liberalizacijom viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Komisija je primila k znanju i Informaciju o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, Informaciju o plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta i usvajanju rezolucija o zapadnom Balkanu i BiH, Izvještaje sa sastanaka Komiteta za kulturu, nauku i obrazovanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koji je održan u Parizu 10. marta 2009. i Komiteta za pravne poslove i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koji je održan u Berlinu 23. i 24. marta 2009., kao i Izvještaj sa 120. zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije koji je održan u Adis Abebi od 5. do 10. aprila 2009, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.