BiH
0

Održana sjednica Komisije za državnu imovinu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Komisija za državnu imovinu je danas na sjednici održanoj u Sarajevu usvojila Izvještaj o radu za 2011. godinu kojeg će dostaviti Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Na današnjoj sjednici članovi Komisije su upoznati sa principima o raspodjeli državne imovine dogovorenih na susretu političkih lidera u Banjoj Luci, a koje je usvojilo i Vijeće ministara BiH.

Zajednička ocjena Komisije je da su principi jasni te da iz njih proizilazi da je temeljni akt kojeg treba pripremiti sporazum o raspodjeli državne imovine između Vijeća ministara BiH, vlada entiteta i Vlade Brčko Distrikta.

Stoga je zaključeno da će sve daljnje aktivnosti Komisije za državnu imovinu i Ministarstva obrane BiH biti u funkciji izrade nacrta sporazuma i njegovog zaključivanja, a što će se regulirati odlukom Parlamentarne skupštine BiH.

Isto tako, Komisija za državnu imovinu će odmah pristupiti radnjama koje su pretpostavka za zaključivanje sporazuma po pitanju ostale državne imovine (koja nije vojna).

Prioritet je sačiniti popis te imovine, kao i popis potreba institucija Bosne i Hercegovine za tom imovinom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.