BiH
34

Održana manifestacija "Ima jedan grad... Srebrenica"

FENA
Asocijacija Mladih Stranke demokratske akcije (SDA) Novi Grad u Sarajevu sinoć je u multimedijalnoj sali te općine održala manifestaciju "IMA JEDAN GRAD... SREBRENICA", saopćeno je iz Asocijacije.

Gosti su bile članice udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa", Amor Mašović iz Instituta za traženje nestalih osoba, Rasim Muratović iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava te Omladinski hor Zenica.

Osim predsjednika Asocijacije mladih Semira Efendića, prisutnima su se obratile Munira Subašić i Kada Hotić, članice udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa", prisjećajući se onoga što su preživjele 11. jula 1995. godine i najtežih trenutaka kad su odvojene od svojih najmilijih.

Amor Mašović je prezentirao film o ekshumaciji srebreničkih žrtava iz više od stotinu masovnih grobnica u BiH.

"Neki kažu da je 11.07.1995. u Srebrenici počinjen genocid. Ja smatram da nije tako jer genocid nad Bošnjacima i danas traje", naveo je on.

Amor Mašović se osvrnuo i na 613 žrtava genocida kojima će u ponedjeljak, 11. jula ove godine, biti klanjana dženaza u memorijalnom centru Potočari i pozvao sve prisutne da danas izađu na put kojim će kroz Sarajevo proći tabuti žrtava te ih dostojanstveno isprate na putu ka Potočarima.

Rasim Muratović govorio je o važnosti obilježavanja i sjećanja na žrtve genocida jer samo tako se "neće zaboraviti ono što se pred očima cijelog čovječanstva desilo".

Istakao je važnost presude Haškog tribunala o genocidu u Srebrenici te potrebu da se genocid zove pravim imenom i da se zločinci dovedu pred lice pravde.

Također je istakao i važnost istraživanja i proučavanja genocida kroz obrazovne, naučne i druge relevantne institucije, kako bi generacije koje dolaze imale priliku da saznaju sve o toj najvećoj tregediji ljudskog čovječanstva poslije Drugog svjetskog rata, saopćeno je.