BiH
0

Održan skup podrške egipatskom narodu u Sarajevu: Niste sami

Anadolija
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Oko 200 pripadnika egipatske dijaspore u BiH ali i Bosanaca i Hercegovaca okupilo se danas u Sarajevo kako bi pružili podršku egipatskom narodu i poručili im da nisu sami.

Organizatori današnjeg skupa podrške su nevladine organizacije i egipatska dijaspora u BiH.

Prisutni su nosili transparente na kojima je između ostalog pisalo i "’Egipatska’ vojska ubija ‘vlastiti’ narod", "Sloboda i demokratija za sve, a ne samo za Evropu", "Volja naroda će pobijediti, egipatski narod će biti slobodan", "Vojska podmeće oružje narodu kako bi ga optužila za terorizam!".

Glasnogovornik egipatske dijaspore u BiH Yasser Lila kazao je danas da su se Bosanci odazvali u velikom broju, jer su i oni istu sudbinu proživjeli 1992. godine.

"Cilj skupa je podrška Egiptu, Egipćanima koji demonstriraju dan i noć i koje ubijaju. Pružamo im podršku i poručujemo da nisu sami", istakao je Lila.

Muhammed Mahmoud kazao je za Anadoliju da je skup podrške organizovan kao skup podrške egipatskom narodu, ali i protiv vojne agresije, vojnog udara.

"Mi smo imali demokratske izbore prije godinu dana, imali smo izabranog predsjednika, Parlament i Vladu. Sve je silom skinuto u roku od tri dana, vojnim snagama su krenuli protiv naroda. Želimo da kažemo da to tako neće proći, da demokratija više neće doživljavati poraz. Mi smo ovdje da pokažemo svijetu da smo protiv vojnih diktatora", pojasnio je Mahmoud.

Prema njegovim riječima, oni su se danas sastali kako bi "digli glas i da svi ljudi u svijetu čuju da ono što se desilo u Egiptu je tipični, klasični vojni udar gdje se snaga koristi protiv naroda koji je izašao da traži svoju slobodu".

Tokom razgovora, Mahmoud je istakao da "oni imaju posebno poštovanje prema agenciji Anadolija i prema turskom narodu".

"Zahvaljujemo se narodu i vladi Turske, jer su jedina država koja je izrazila hrabru i otvorenu podršku Egiptu", poručio je Mahmoud.