Mostar
0

Održan okrugli stol "Kontracepcija, da ili ne"

FENA
U organizaciji Bayera Sarajevo danas je u mostarskom hotelu "Bristol" održan okrugli stol na temu "Kontracepcija, da ili ne".

U radu okruglog stola sudjelovali su, uz ostale, ginekolozi Senad Sarić, Alma Vila- Humačkić, Darko Knežević te direktorica Odjela za zdravlje žena Bayera d.o.o. dr. Alma Kapur - Hebibović.

Hebibović je tom prilikom istakla kako Bayer kao lider na području očuvanja reproduktivnog zdravlja žene i planiranju porodice ima punu obavezu da dadne i svoj doprinos ženama, dodavši kako su iz Bayera u BiH odlučili da ovu godinu proglase godinom edukacije na ovu temu.

"Mjesec kontracepcije je samo dio edukativne kampanje, a oficijelno je krenuo s Danom zaljubljenih, 14. februara i trajat će do 14. marta. U okviru mjeseca kontracepcije odlučili smo se da napravimo sedam okruglih stolova u sedam različitih gradova na temu 'Kontracepcija, da ili ne'. Želimo podcrtati značaj i sve probleme koji idu uz ovu tematiku.

Okosnicu cijele kampanje čini web portal pod nazivom kontracepcija.ba i riječ je o prvom portalu koji se bavi problematikom kontracepcije, planiranja porodice, problemima spolno prenosivih bolesti. Također, postoji jedan dio namijenjen za "on line savjetovalište" i mislim da je to najveća vrijednost cijelog ovog portala, tako da svi, pogotovo mladi, imaju priliku da pitaju stručnjaka ginekologa ili psihologa ono što ih interesuje", kazala je Kapur-Hebibović.

Ona je naglasila kako bi trebalo educirati mlade prije stupanja u seksualni odnos, odnosno da bi mladi trebali biti upoznati s eventualnim rizicima i posljedicama nezaštićenih spolnih odnosa prije nego što i sami stupe u odnose.

Ginekolog Darko Knežević, između ostalog, je kazao kako maloljetnička trudnoća nije razlog da se djevojke javljaju ginekologu prije stupanja u spolni odnos.

"Razlog da se javljaju ginekologu za upotrebu kontraceptivnih sredstava je taj što kontraceptivna sredstva mogu napraviti štetu ako se neprimjereno koriste, znači ako ih koriste djevojke i žene koje to ne bi smjele", kazao je Knežević, dodavši da svako kontraceptivno sredstvo ima svojih nus pojava i kontraindikacija te da djevojke treba na to upozoriti.

Danas u 14 sati u kongresnoj dvorani hotela "Bristol" održat će se premijera dokumentarno-edukativnog filma "Kontracepcija, da ili ne" na koju su pozvani i učenici srednjih škola.