BiH
0

Održan okrugli sto o posljedicama FBiH zbog presude u 'slučaju Đokić'

FENA
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu
U cilju iznalaženja rješenja i poduzimanja adekvatnih mjera na sprečavanju mogućih štetnih posljedica presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u "slučaju Đokić" po Federaciju Bosnu i Hercegovinu danas je održan okrugli sto o temi "Status stanova koje koriste porodice šehida i poginulih boraca, RVI i demobilisani borci branitelji poslije presude u Strasbourgu,'Slučaj Đokić' - Implikacije na FBiH".

"Ova presuda mogla bi biti povod sličnim zahtjevima oficira iz bivše JNA, što bi, ako se ne bude pravovremeno i koordinirano institucionalno-pravno djelovalo, moglo dovesti do deložacije velikog broja porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca koji koriste te stanove, a državu Bosnu i Hercegovinu koštati, prema grubim procjenama, oko dvije milijarde KM", istakao je u svom uvodnom izlaganju Avdo Hebib uime Koordinacionog odbora boračkih udruženja FBiH.

Iako ne postoje precizni podaci, procjena je da u BiH ima 12.000 takvih stanova, od kojih se većina nalazi u Sarajevu, dodao je, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

Zbog toga je, po mišljenju ministra za boračka pitanja KS Nedžada Ajnadžića, potrebno koordiniranim pristupom odgovoriti na sve pravne dileme i pitanja iz "slučaja Đokić", ali bez komentiranja odluke Suda u Strasbourgu.

"Cilj današnjeg skupa nije komentiranje pravnog merituma odluke Suda u Strasbourgu, ali smo svjesni propusta onih koji su u ovom slučaju zastupali interese BiH. Zato nam je namjera da zajedno s nadležnim organima identificiramo te propuste. S obzirom na to da se najveći broj korisnika stambenih jedinica koje bi mogla pogoditi ova odluka nalazi u Sarajevu, moramo pravno dosta toga uraditi kako naredne ne bi bile štetne za njih i državu BiH", istakao je ministar Ajnadžić.

On je kazao da ne postoje precizni podaci koliko je vojno-stambenih jedinica dosada dodijeljeno u Kantonu Sarajevo, osim da su u njima smješteni oni kojima je to prijeko potrebno.

Najviše je korisnika stanova iz reda šehidskih i porodica poginulih boraca, njih 36,8 posto, 16 posto korisnika su ratni vojni invalidi, a ostatak penzionirani pripadnici Armije RBiH ili aktivni pripadnici Oružanih snaga BiH.

Govoreći o pravnom aspektu presude u "slučaju Đokić", prof. dr. Ćazim Sadiković istakao je da je jedan od ključnih nesporazuma i taj što je Sud vodio računa o interesu pojedinca i zaštiti njihove imovine, a da je pritom zapostavljeno pravo države kao pravne osobe na uživanje sopstvene imovine.

Zbog toga sve institucije u BiH uključene u ovu problematiku moraju zauzeti jedinstveni stav kako bi BiH izveli iz nezavidnog položaja, zaključak je predstavnika resornih federalnih i kantonalnnih ministarstava, koordinacionih odbora boračkih udruženja FBiH i KS, pravosudnih organa i pravnih eksperata koji su se učestvovali na današnjem okruglom stolu.

Između ostalog, zaključeno je i da treba izraditi strategiju za rješavanje problema vojno-stambenog fonda u kontekstu "akcionog plana rješavanja ovog problema", što je obaveza proizašla iz presude Suda u Strasbourgu, navodi se u saopćenju.

Na ovaj način poduzele bi se sistemske mjere za sve slučajeve korisnika vojnih stanova u skladu s Evropskom konvencijom za ljudska prava čija je potpisnica BiH.

Zaključena je i potreba upućivanja prijedloga Parlamentarnoj skupštini BiH za formiranjem radnog tijela koje će biti u stalnoj vezi sa Sudom u Strasbourgu, a radi zaštite interesa BiH i provođenja presuda ovog Suda.

U vezi s navedenim, dogovoreno je da se prijedlog strategije i akcioni plan, s temeljitim argumentima i obrazloženjem, upute Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, Komitetu ministara Vijeća Evrope, predsjedniku Suda za ljudska prava u Strasbourgu, predsjedniku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i generalnom sekretaru Vijeća Evrope.

Jedan od zaključaka današnjeg okruglog stola je i da Komisija za razmjenu podataka BiH sa Srbijom i Crnom Gorom mora nastaviti s radom i transparentnim informiranjem o rezultatima rada, a u njen sastav treba uključiti i predstavnike Koordinacionog odbora boračkih organizacija.

Današnji okrugli sto održan je u organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata i Koordinacionog odbora za boračka pitanja KS, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja KS.

Podsjećanja radi, Sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu 27. maja 2010. godine, prema kojoj je BiH, odnosno Federacija BiH, dužna isplatiti 66.000 eura bivšem oficiru JNA Branimiru Đokiću, za neostvareni povrat stana u Sarajevu.