BiH
0

Određeno vrijeme i mjesto ukopa 14 ubijenih Hadžićana

FENA
Mediacentar Sarajevo
Mediacentar Sarajevo
Udruženje za traženje zarobljenih i nestalih iz Hadžića, u kontaktu s porodicama, odredilo je datume i mjesto ukopa zvjerski ubijenih Hadžićana, čiji su skeletni ostaci otkriveni krajem prošle godine na lokalitetu Đurđevača.

Dženaze će biti obavljene 2. aprila (subota) u Binježevu ispred džamije u 13.30, a ukop na mjesnom mezarju i to za grupu od šest stanovnika ovog hadžićkog naselja, te 22. aprila (petak) u Hadžićima ispred džamije u 13.30, a ukop na gradskom mezarju Kopišanj i to za grupu od šest stanovnika Hadžića. Obavit će se i dvije pojedinačne dženaze (9. i 18. aprila) prema želji porodica i to na porodičnim mezaristanima Solakovići-Kiseljak i Kućice-Hadžići.

Tokom agresije na BiH, iz logora i mjesta gdje su bili zatvarani Hadžićani nestalo je 250 osoba, do sada ja ekshumirano ili na drugi način riješena sudbina 151 osobe, a još se traga za 99 osoba.

Pred kraj prošle godine je otkrivena grobnica podno Igmana, na lokalitetu Đurđevača iz koje je ekshumirano 14 skeletnih ostataka Hadžićana. Nakon predviđenih procedura i postupaka utvrđen je identitet zvjerski ubijenih Hadžićana.