BiH
0

Određen pritvor osumnjičenima za krijumčarenje ljudi s Kosova u BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenim u predmetu Safet Ahmetaj i drugi, Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se osumnjičenim Safetu Ahmetaj i Azri Hasić određuje jednomjesečni pritvor koji može trajati do 1. maja 2013. godine.

Safet Ahmetaj se sumnjiči da je u periodu od 20. decembra 2012. do 24. marta 2013., u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi formirao i rukovodio grupom za organizovani kriminal kojoj je pristupila osumnjičena Azra Hasić te su navodno zajedničkim djelovanjem i međusobno povezanim radnjama u 13 slučajeva počinili krivično djelo krijumčarenje osoba sa područja Kosova u BiH i dalje kroz Republiku Hrvatsku do Slovenije.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Safet Ahmetaj i Azra Hasić počinili krivična djela za koja se sumnjiče.

Sud je u odnosu na osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja opasnosti od bjekstva kao i zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače kao i osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze važne za krivični postupak.

Sud je nadalje odredio pritvor zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo ili dovršiti krivično djelo, a za ta krivična djela se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža, saopćeno je iz Suda BiH.