BiH
0

Odobren Nacrt zakona o rudarstvu u FBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na današnjoj sjednici koja je u toku u Sarajevu Nacrt zakona o rudarstvu u Federaciji.

Tim tekstom se odredbe postojećeg zakona iz ove oblasti, donesenog prije 14 godina, usklađuju s rješenjima iz zakona o koncesijama, o vodama, o prostornom planiranju i korišćenju zemljišta na nivou Federacije BiH, o privrednim društvima, javnim preduzećima, o inspekcijama, prekršajima i vlasničkopravnim odnosima.

U konsultaciji s kantonima i drugim resornim federalnim ministarstvima, regulirani su pravni status rudnog blaga, odnosno mineralnih sirovina kao dobra od općeg interesa i u vlasništvu države, način i uvjeti upravljanja mineralnim sirovinama, zaštita, izvođenje rudarskih radova, mjere zaštite na radu, obustava izvođenja i trajni prekid rudarskih radova, tehnička dokumentacija i projektovanje, rudarska mjerenja i rudarski planovi, inspekcijski nadzor i zaštita i uređenje prostora.

Prije izjašnjavanja o nacrtu ovog zakona, poslanici su odobrili Nacrt zakona o geološkim istraživanjima u Federaciji BiH.

Danas bi također trabali da razmotre izvještaj o prošlogodišnjem radu Radio-televizije Federacije BiH. Uporedo s ovim izvještajem treba da im bude prezentirana proširena informacija o stanju u ovoj medijskoj kući.

Na dnevnom redu je i izvještaj Federalne vlade o poduzetim konkretnim mjerama na zaštiti građana od nekontroliranog vala poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Informacija o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u svim institucijama Federacije BiH koje se finansiraju iz federalnog budžeta, kao i u preduzećima čiji je većinski vlasnik Federalna vlada, također je na dnevnom redu.

Kao jedan od najznačajnijih materijala, u jučerašnjem dijelu ove 12. redovne sjednice Predstavničkog doma, odobren je prijedlog zakona o osnivanju razvojne banke u Federaciji.