BiH
0

Odobašić: Provesti proces digitalizacije do juna 2015. godine

FENA
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) je u 2014. godini donijelo niz strateških odluka, među kojima je odluka o izmjeni Kodeksa o komercijalnim komunikacijama koja se odnosi na vraćanje minuta oglašavanja sa četiri na šest minuta, kao i odluka o raspisivanju konkursa za izbor generalnog direktora RAK-a, kazala je ovo u razgovoru za Agenciju FENA rukovoditeljica Odjela za odnose s javnošću RAK-a Amela Odobašić.

Govoreći o rezultatima RAK-a u godini na izmaku, istaknula je da je fokus bio na procesu prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje.

"Vodeći se međunarodnim obavezama, analogno emitiranje ugasit će se 17. juna 2015. godine. U Bosni i Hercegovini provođenje ovog procesa ozbiljno kasni zbog problema pravne prirode, koji su uzrokovani neprovođenjem Strategije uvođenja digitalne televizije u BiH, a posebno neusvajanjem Akcionog plana Vijeća ministara BiH", pojasnila je Odobašić.

Naglasila je da se neprovođenjem procesa digitalizacije direktno ugrožava industrija emitiranja u BiH, jer će od 17. juna 2015. godine javni RTV servisi, kao i komercijalne TV stanice izgubiti mogućnost nesmetanog emitiranja.

Dodaje da postojeće dozvole neće biti ugrožene u programskom segmentu, tako da će stanice moći proizvoditi program prema programskim uvjetima, ali tehnički - uvjeti dozvole prestaju važiti.

Odobašić je kazala da su u protekloj godini uspješno provedene aktivnosti Agencije u medijskom praćenu općih izbora. Utvrđeno je da uprkos 11 uloženih prigovora na rad elektronskih medija u izbornom periodu nije bilo ozbiljnih kršenja pravila RAK-a, a naročito ne onih koja bi se odnosili na govor mržnje.

Govoreći o realiziranim ciljevima RAK-a na međunarodnom planu, Odobašić je kao najvažnije istaknula da je RAK dobio važno priznanje imenovanjem Helene Mandić, pomoćnice direktora za oblast emitiranja, za predsjednicu Evropske platforme regulatornih tijela (EPRA).

"Osim toga, nastavljeni su aktivni angažmani u radnim tijelima organizacija poput Međunarodne unije za telekomunikacije, Evropske platforme regulatornih tijela i Opservatorija za audiovizuelne medijske usluge, institucije Vijeća Evrope, a sklopljen je i reliziran Memorandum o saradnji s Agencijom za elektroničke komunikacije Republike Poljske (UKE)", kazala je Odobašić.

Kada su u pitanju ciljevi u 2015. godini, Vijeće RAK-a usvojilo je strateški Plan i program za 2015., ali njegova realizacija u velikoj mjeri zavisit će od usvajanja dvaju ključnih dokumenta - Politike sektora telekomunikacija 2014-2017 koju treba usvojiti Vijeće ministara BiH i Akcionog plana za provođenje procesa digitalizacije.

Politika sektora telekomunikacija je strateški dokument na osnovu kojeg Agencija, putem regulatornih mjera, liberalizira sektor telekomunikacija u BiH.

"Vijeće RAK-a je u nekoliko navrata apeliralo na Vijeće ministara BiH da usvoji ovaj dokument da bi se dodatno unaprijedilo pružanje telekomunikacijskih usluga i osigurale bolje usluge i uvjeti za krajnje korisnike", istakla je Odobašić.

No, Odobašić dodaje da će Agencija nastaviti da primjenjuje regulatorne mjere u skladu sa zakonskim nadležnostima, a u najboljem interesu bh. tržišta komunikacija, kao i interesa krajnjih korisnika.

Podsjećanja radi, sredinom decembra vršilac dužnosti direktora RAK-a Kemal Huseinović podnio je neopozivu ostavku na ovu dužnost koju je prihvatilo i Vijeće ministara BiH te bi trebao uslijediti izbor novog direktora.

Kemal Huseinović u tehničkom mandatu obavljao je dužnost direktora od 2007. godine kada mu je istekao mandat.