Brisel
0

Odluka o ukidanju viza BIH tokom belgijskog predsjedavanja

SRNA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministar sigurnosti u Savjetu ministara BiH Sadik Ahmetović danas je u Briselu od ministarke unutrašnjih poslova Belgije Anemie Turtelbom i državnog sekretara za migracionu i azilantsku politiku Meleniora Vateleta dobio uvjeravanja da će odluka o ukidanju viznog režima za građane BiH biti na dnevnom redu Vijeća EU tokom belgijskog predsjedavanja.

Ahmetović je belgijske sagovornike upoznao o aktivnostima koje je BiH preduzela u ispunjavanju svih tehničkih uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i narednim koracima koji će uslijediti, te zatražio podršku Belgije u okončanju postupka ukidanja viznog režima.

    Ahmetović je uvjerio belgijsku stranu da će u BiH biti provedena odgovarajuća informativna kampanja u vezi sa viznom liberalizacijom  te uputio poziv, ukoliko smatraju potrebnim, da se uključe u provođenje kampanje i posjete BiH kako bi se uvjerili o ispunjenju uslova iz Mape puta.

Turtelbom i Vatelet su upoznali Ahmetovića o poziciji Belgije, za koju je rečeno da prepoznaje napore BiH i priznaje uspjehe u ispunjavanju uslova koje je do sada utvrdila Evropska komisija.

Oni su naglasili da Belgija smatra veoma važnim da se u BiH provede informativna kampanja kroz koju bi se građani upoznali sa svojim pravima, ali i obavezama koje će dobiti viznom liberalizacijom.

Ministri su istakli važnost unapređenja saradnje policija Belgije i BiH te zaključili da je potrebno pristupiti zaključivanju memoranduma o razumijevanju o policijskoj saradnji između dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva sigursnosti BiH.