BiH
289

Odluka nakon protesta: Uprava Arhitektonskog fakulteta ispunit će sve zahtjeve studenata

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Uprava Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu ispuniti će sve uvjete koje su tražili studenti na nedavno održanim protestima ispred zgrade fakulteta, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Asocijacije studenata Arhitektonskog fakulteta Dino Kapetanović.

Kapetanović je kazao kako su studenti na jučerašnjoj sjednici vijeća dobili sve što su tražili te da da su protesti koji su prije nekoliko dana održani ispred Arhitektonskog fakulteta urodili plodom.

"Prije vijeća smo bili u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, tako da postoji mogućnost da je uprava fakulteta i tu osjetila nekakav pritisak", rekao je Kapetanović.

On je dodao da je konstituisano vijeće koje po statutu ni nakon 19 mjeseci rada nije ispunjavalo sve uslove.

"Usvojena je jednoglasno odluka o formiranju komisije koja će u narednih 60 dana usvojiti novi nastavni plani i program i pravilnik s pravilima koja moraju poštovati bolonjske principe studiranja i koja su proizašla iz zakona koji je na snazi, a koji se nije poštovao", kazao je Kapetanović.

Studenti su se tokom protesta žalili i na previsoku cijenu fakultetske biblioteke, a Kapetanović ističe kako je postignut dogovor da će se smanjiti i cijena biblioteke.

"Biblioteka će se smanjiti na neku razumnu cijenu, a do kraja ljetnog semestra ćemo dobiti potpuno novu opremljenu biblioteku, kao i nove knjige i časopise u njoj. Uložit će se blizu 150 hiljada KM i to je rečeno pred prorektorom na sastanku", rekao je Kapetanović.

On dodaje da će i sekretar fakulteta raditi do 31. decembra 2015. godine, nakon čega će ga zamijenit mlađi kadar.

"Ispunjeni su svi zahtjevi i više smo zadovoljni svim što se desilo", zaključio je Kapetanović.