BiH
0

Odgođeno suđenje Željku Mitroviću optuženom za ratni zločin na Grbavici

FENA
Suđenje Željku Mitroviću Gilmaru, optuženom za ratni zločin protiv civila, danas je ponovno odgođeno ovoga puta na prijedlog sudsko-medicinskog vještaka dr. Hamze Žuje.

Novo ročište u ovom predmetu Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo zakazalo je za 8. novembar.

Naime, vještak Žujo zatražio je da se pretres odgodi kako bi imao vremena za upoznavanje o zapisnicima i nalazima koje je ranije sačinio u međuvremenu preminuli vještak dr. Ilijas Dobrača.

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Jasenko Ružić prihvatio je Žujino obrazloženje da zbog zauzetosti nije imao vremena za pripremu vlastitog nalaza i mišljenja.

Suđenje u ovom predmetu počelo je iznova, jer je na prošlom ročištu od 9. oktobra došlo do zamjene branitelja optuženog.

Ubuduće će interese optuženog zastupati advokat Refik Serdarević, umjesto njegovog rabijeg branitelja, advokata Fahrije Karkina.

Optužnica, potvrđena 12. maja 2005. godine, Mitrovića tereti za nehumano postupanje u svojstvu komandira radnog voda formiranog u sarajevskom naselju Grbavica pri 2. bataljonu sarajevske mehanizirane brigade VRS-a.

Činjeničnim opisom optužnoga akta u ovom slučaju obuhvaćen je period od maja 1992. do maja 1995. u kojem je Mitrović navodno organizirao i nadzirao rad civila angažiranih u okviru radnog voda.