PSBiH
0

Odgođeno izjašnjavanje o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju

FENA
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku odgodila je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, a čiji su predlagači poslanici kluba SNSD-a.

Podržani su principi Prijedloga zakona o ostvarivanju saradnje BiH sa iseljeništvom čiji su predlagači poslanici Lejla Klokić, Sadik Bahtić, Husein Nanić i Remzija Kadrić.

Također, podržana je Inicijativa poslanika Lejle Klokić da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma PSBiH uvrsti tačka "Razmatranje izvještaja o stanju iseljeništva, položaju i problemima sa kojima se susreće, učenju maternjeg jezika, očuvanju kulture i drugo, sa prijedlogom mjera za razvoj odnosa BiH sa dijasporom".

Na današnjoj sjednici nije podržan Prijedlog rezolucije o osudi masovnog kršenja ljudskih prava civilnog stanovništva u Cazinskoj krajini 1950. i zločina počinjenih od nadležnih vlasti Jugoslavije/FNRJ čiji je predlagač poslanik Husein Nanić.

Komisija je primila k znanju odgovore na preporuke i/ili zaključke Radne grupe za Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u BiH čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

K znanju su primljene i predstavke samostalnog sindikata zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uz zaključak da se predstavka uputi Vijeću ministara BiH na razmatranje, kao i pismo Biroa za ljudska prava iz Tuzle, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.