Državno tijelo
17

Odgođena sjednica komisije za nadzor nad OSA-om na kojoj se trebalo raspravljati o diplomama

SRNA/Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Sjednica Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, koja je bila planirana za 2. septembar, odgođena je za 14. septembar, rekao je Srni zamjenik predsjedavajućeg ove komisije Sredoje Nović.

Nović je dodao da je razlog odgađanja održavanja sjednice Komisije nemogućnost prisustva predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Članovi komisije su, između ostalog, trebali da raspravljaju o spornim diplomama direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića.

Mehmedagiću je u augustu prošle godine, zbog utvrđenih nepravilnosti, poništena diploma Banjalučkog fakulteta za poslovne studije.

Nakon toga, u februaru ove godine, saopćeno je da je student travničkog pravnog fakulteta – odjeljenje u Kiseljaku, a parlamentarnoj Komisiji dostavio je i diplomu Američkog univerziteta u BiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom OSA-e Nermin Nikšić potvrdio je novinarima u julu, nakon sjednice ove komisije, da je Mehmedagić dostavio dvije diplome i da je na njih stavljena oznaka tajnosti koju može da skine jedino Tužilaštvo BiH.