Slučaj Perić i ostali
0

Odbrana tvrdi da optuženi nije počinio krivično, već dobro djelo

FENA
Na suđenju za zločine u Kalinoviku, odbrana optuženog Milana Perića je u završnoj riječi istakla da optuženi nije počinio krivično, već dobro djelo.

Branilac Boško Čegar zatražio je od Sudskog vijeća da njegovog branjenika Perića oslobodi optužbe Tužilaštva BiH.

Čegar je rekao da je Perić 25. juna 1992. godine, izvršavajući naredbu nadređenih, kamionom prevezao civile od zgrade Općine Kalinovik do Osnovne škole "Miladin Radojević".

"Nije bio učesnik napada ni izvršilac plana. Radio je što mu je naređeno, a što misli da je dobro. Sklanjao je ljude od pojedinaca koji su harali. Perić je korektan i pošten čovjek, nije mogao počiniti krivično djelo", kazao je branilac Čegar.

Za pomaganje u progonu Bošnjaka iz općine Kalinovik od juna do septembra 1992., Tužilaštvo BiH tereti, uz Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovinu. Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi, kao policajci Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, nezakonito hapsili civile i odvodili ih u školu "Miladin Radojević" i logor "Barutni magacin", gdje je najveći broj zatočenih i ubijen.

Analizirajući iskaze svjedoka o učešću Perića u odvođenju civila iz kalinovačkog sela Jelašca 25. juna 1992., branilac je rekao da su iskazi svjedoka optužbe poljuljani i da im se ne može vjerovati.

Preostalo je, pojasnio je branilac, da Sudsko vijeće prihvati iskaze svjedoka odbrane jer nisu dovedeni u sumnju.

Branilac Čegar je, govoreći o događajima u selu Jelašca koji su se desili 1. augusta 1992., kada su, prema optužnici, uhapšeni žene, dvoje staraca i maloljetno dijete, ustvrdio da Perić nije izvršio naredbu jer se povukao pošto je zapucano na njega.

"Radilo se o zaštiti civila, a ne o hapšenju, kako tvrdi optužba. Htio je 1. augusta da odvede civile, ali nije uspio", kazao je branilac.

Osvrnuvši se na završnu riječ Tužilaštva BiH, branilac Čegar je rekao da tužilac Munib Halilović "ničim nije dokazao" tvrdnje o diskriminatorskoj namjeri optuženih.

"Valjda je logika da se štiti neko ko je u manjini, a ne samo zato što su muslimani", kazao je Čegar.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart, javlja BIRN - Justice Report.