CIKBiH
0

Odbijen zahtjev za akreditovanje posmatrača iz Kosova

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) odbila je zahtjev za akreditiranje posmatrača na lokalnim izborima 5. oktobra koji je podnijela Centralna izborna komisija Kosova.

Zahtjev koji je u prostorije CIK-a BiH pristigao 3. septembra, kako je rečeno na konferenciji za novinare CIK-a BiH u petak , odbijen je jednoglasno.

U isto vrijeme, CIKBiH je na sjednicama 24. i 25. septembra donio odluke po podnesenim prigovorima na Obavještenje CIK-a BiH od 20. septembra, a koje se odnose na osobe kojima nije prihvaćena prijava za registraciju da na lokalnim izborima glasaju izvan BiH.

"Nijedna od ovih 7. 912 osoba nije glasala na zadnjim izborima. Podnosioci prigovora, u roku od 48 sati, mogu uložiti žalbu na odluke Apelacionom odjelu Suda BiH, putem CIK-a BiH", potvrdio je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

Komentirajući nedavna dešavanja s lažnim CIPS dokumentima, Arnautović je objasnio da je o ovome CIKBiH saznao od medija, a ne od zvaničnih organa, kako je i propisano zakonom. Reagirali su i uputili pisma svim nadležnim instituciojama sa zahtjevom za hitan sastanak kao i dostavljanje svih relevantnih podataka o ovom slučaju.

"Niko, osim Tužilaštva BiH, nam se nije javio. Mi još ne raspolažemo preciznim podacima, imenima i prezimenima osoba koje su na ilegalan način došle do CIPS-ovih dokumenata. Kada ih budemo imali, a nakon provođenja zakonom predviđenih postupaka, oni će biti izbrisani s biračkog spiska. Sve dok se postupci ne provedu oni ostaju na spisku", kazao je Arnautović.

Objasnio je da postoji vrlo mala mogućnost da se ti postupci okončaju do 5. oktobra. CIKBiH, ukoliko utvrdi da postoji potreba za takvim rješenjem, može odgoditi izbore u pojedinim izbornim jedinicama za sedam do 30 dana.

"Na lokalnim izborima jedan glas može biti presudan. Zato je bitno znati tačan broj i imena tih osoba po izbornim jedinicama", rekao je Arnautović.

CIKBiH je od 22. septembra, kako je to bio slučaj u prethodnim izbornim godinama, u stalnom zasjedanju.