BiH
0

Odavanjem počasti žrtvama obilježena 9. godišnjica Memorijalnog centra Potočari

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježena je deveta godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Potočari.

Cvijeće su položile majke i članovi porodica žrtava genocida, predstavnici Oćine Srebrenica, udruženja koja okupljaju majke Srebrenice, te Roderick Moore, prvi zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice, i Nicholas Hill, prvi zamjenik američkog ambasadora u BiH.

Beriz Belkić, član Fondacije Memorijalnog centra Potočari, izjavio je da je prošlo devet godina od zvaničnog otvaranja ovog centra, koji je otvorio Bil Clinton, bivši američki predsjednik.

"Fondaciji i majkama Srebrenice najznačajnije je da je ovo mjesto koje će vječno trajati i neće se moći nikada zaboraviti šta se ovdje dogodilo", rekao je Belkić.

Roderick Moore je rekao da je OHR suosnivač Memorijalnog centra koji treba da opominje da se genocid i zločin sličnih razmjera ne ponove.

Nicholas Hill je naglasio da u svoje lično i ime vlade SAD-a odaje poštu žrtvama genocida, dodavši da američka vlada i njen narod osjećaju duboku povezanost s majkama Srebrenice.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", istakla je da porodice žrtava još tragaju za svojim nestalim, a dio pravde potražit će još jednom, podnoseći tužbu protiv Ujedinjenih naroda koju će u Strasbourgu predati 11. oktobra.