Oko 2,2 kilometra
0

Od ponedjeljka u funkciji cijela tramvajska pruga u Sarajevu

FENA
Rekonstruirana dionica tramvajske pruge od Baščaršije do Marijin-Dvora zvanično će biti puštena u funkciju u ponedjeljak, 25. juna, i to nakon što je implementiran projekt sanacije i remonta jednokolosiječne tramvajske pruge u ulicama Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita u dužini od oko 2,2 kilometra.

Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Haris Lulić naglašavao je ranije da je rekonstrukcija ove tramvajske dionice bila neophodna jer je ta dionica bila u izuzetno lošem stanju, a to je bio i razlog da je tramvajski prijevoz bio veoma nepouzdan.

Rekonstrukcijom pruge u funkciju je stavljena i okretnica na Skenderiji, a građani će dobiti mnogo tiši prijevoz s manjim nivoom vibracija u vozilima.

Sredstva za rekonstrukciju Vlada KS-a osigurala je putem kredita, a ukupan projekt koštao je oko šest miliona KM, dok pruga ima vijek trajanja između 25 i 30 godina.

Radovi na pruzi počeli su 20. aprila. Tokom nešto više od dva mjeseca, koliko su radovi trajali, u centru Sarajeva zabilježene su saobraćajne gužve.

U ponedjeljak će puštanje u rad rekonstruiranog dijela tramvajske pruge ozvaničiti čelnici Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo svečanim presijecanjem vrpce na pruzi u blizini Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.