BiH
0

Od 1. maja stupa na snagu evropska Konvencija o borbi protiv trgovine ljudima

FENA
Konvencija Vijeća Evrope o akciji protiv trgovine ljudima stupa na snagu 1. februara. Konvencija ima za cilj spriječiti trgovinu, zaštititi ljudska prava žrtava i omogućiti krivično gonjenje počinilaca, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

Konvencija se odnosi na sve žrtve trgovine: podjednako na žene, muškarce i djecu; na sve oblike eksploatacije (seksualnu eksploataciju, prisilni rad, trgovinu ljudskim organima i slično), i pokriva sve oblike trgovine: nacionalne i transnacionalne, vezane ili ne za organizirani kriminal, navodi se u saopćenju.

Konvencija stupa na snagu 1. februara kad su u pitanju prvih deset zemalja koje su je ratificirale: Albanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Slovačka. Ona će stupiti na snagu u Bosni i Hercegovini, Francuskoj Norveškoj 1. maja, navodi se u saopćenju.

Konvencija, koja je bila otvorena za potpisivanje na trećem samitu šefova država i vlada Vijeća Evrope u Varšavi, potpisana je, ali je još nisu ratificirale 24 države članice: Andora, Jermenija, Belgija, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Crna Gora, Holandija, Poljska, Portugal, San Marino, Srbija, Slovenija, Švedska, Makedonija, Ukrajina i Velika Britanija.

Deset država članica - Azerbejdžan, Češka Republika, Estonija, Lihtenštajn, Litvanija, Monako, Rusija, Španija, Švicarska i Turska - još je nisu potpisale.

Države koje nisu članice i Evropska unija također mogu postati strane u konvenciji, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.