BiH
0

Očekuje se ekonomski preporod općine Srebrenica

FENA
Srebrenica (Foto: Sarajevo-x.com)
Srebrenica (Foto: Sarajevo-x.com)
Napori koje veće duže vrijeme ulaže rukovodstvo Općine Srebrenica radi privlačenja investitora u ovu općinu, počinju donositi rezultate i nekoliko firmi ispoljilo je ozbiljno interesovanje za otvaranje prerađivačkih kapaciteta u Srebrenici.

U skoroj budućnosti na području ove općine bit će realizirano nekoliko projekata i planirana je izgradnja i otvaranje prerađivačkih pogona, što će omogućiti zapošljavanje nekoliko desetina, a kasnije i stotina radnika.

Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica, istakao je da je povećanju interesovanja za ulaganja u Srebrenicu doprinijelo i odobravanje granta od dva miliona KM od Federalne vlade za podsticaj privrednom oporavku i zapošljavanju u Srebrenici.

-Poslodavcima i investitorima se nudi stimulacija od 40 posto vrijednosti investicije, omogućuje im se povoljno kreditno zaduživanje u istom iznosu, uz uvjet da ulože 20 posto vlastitih sredstava u realizaciju poslovnog projekta. Općina, također osigurava lokacije i infrastrukturu pod najpovoljnijim uvjetima i očekujem da će ovi uvjeti dovesti do konkretnih pozitivnih rezultata i otvaranja većeg broja radnih mjesta, ocijenio je Duraković.

Po njegovoj najavi, za nekoliko dana očekuje se početak rada mini pogona sarajevske Tvornice motornih dijelova gdje će zaposlenje u početku dobiti 10 radnika, a cilj je da se proizvodnja proširi, poveća prihod te da zaposlenje dobije oko 50 radnika.

Duraković je naveo da se privodi kraju izgradnja modernog hotela u Srebrenici koji će na proljeće biti otvoren i tu će posao dobiti 40 osoba, a u banjskom objektu „Argentarija“, koji se rekonstruiše i u martu iduće godine će početi s pružanjem zdravstvenih usluga, bit će otvoreno 20 novih radnih mjesta.

-Ovo su tri konkretna projekta čija realizacija je u toku i potpuno je izvjesno zapošljavanje u tim privrednim subjektima. Očekujem da će se povoljna lokacija i da zainteresirana kompanija „Megle“ na proljeće otvori pogon za preradu kozijeg mlijeka i proizvodnju kozijih sireva na srebreničkom području, rekao je Duraković.

Postoji zainteresiranost nekih drvoprerađivačkih firmi za otvaranje prerađivačkih kapaciteta u Srebrenici uz osiguranje određenih količina sirovina s ovog područja. Firma „Luksor“ iz Turbeta koja je izvozno orijentirana, u početku bi zaposlila 80 radnika, a s realizacijom razvojnog plana za tri godine bi proširila proizvodnju i zapošljavala oko 350 radnika. U posljednje vrijeme neke kompanije zainteresirane su za preradu krompira i drugih poljoprivrednih proizvoda, što može dovesti do upošljavanja i pojačanog radnog angažovanja stanovnika seoskih područja.