BiH
9

Očajni radnici firme Unis Tools: Za naše probleme kriva je Vlada FBiH, ne odbacujemo mogućnost tužbe

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radnici firme Unis Tools iz Vogošće jutros su ponovo pred zgradom Vlade FBiH gdje traže rješenje statusa firme i isplatu zaostalih plaća i doprinosa.

Nakon prošlosedmičnih protesta i sastanka sa ministrom Nerminom Džindićem, zbog neispunjavanja obećanja radnici preduzeća Unis Tools ponovo su jutros pred zgradom Vlade FBiH.

"Prošle sedmice smo bili ovdje i resorni ministar nas je primio na razgovor, ali od svih obećanja i usvojenih zaključaka ispoštovan je jedan mali dio, a to je imenovanje Nadzornog odbora. U četvrtak je Vlada FBiH trebala imenovati novog direktora kompanije, ali do toga nije došlo", kazao je Vjekoslav Barić, predsjednik sindikata radnika Unis Toolsa.

Zahtjevi radnika su bili isplata dvije zaostale plaće iz prethodne godine i da se uplate doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje za 2015. godinu.

"Ministar nas danas neće primiti, jer nije tu, a vjerovatno ćemo razgovarati sa njegovim savjetnikom. Poslali smo zahtjev za sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem. U firmi Unis Tools zaposleno je 30 radnika, koji plaću nisu primili 14 mjeseci. Uslovi za stečaj su ispunjeni, čak se pojavio i strateški kupac, ali na tome je sve završilo, ništa nije realizovano", naglasio je Barić.

Problem je nastao promjenom imena firme iz Unis Pretisa d.o.o. Alatnica u Unis Tools, kada je ta firma izbačena iz Grupacije namjenske industrije, nakon čega je prestalo uplaćivanje doprinosa za oko 30 radnika, kao i isplata plaća.

U cilju rješavanja statusa radnika Unis Toolsa bilo je ponuđeno rješenje da radnici pređu u firmu Pretis, međutim ta opcija je odbijena.

"Nama su bili ponuđeni nemogući uvjeti, jer mi smo trebali potpisati raskid ugovora u našoj firmi, te da pređemo u drugu firmu, ali pod uslovom probnog rada na tri mjeseca", kazao je Barić.

Za sve probleme radnici krive Vladu FBiH, jer i pored postojanja uslova za rad, ističu da ne postoji dobra volja nadležnih vlasti.

"Vlada je ovaj problem nama napravila, jer mi smo bili perspektivno preduzeće. Ako nam ne riješe naš problem podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv Vlade FBiH zbog ugnjetavanja radnika ovog preduzeća", rekao je Beširević Đevdo, jedan od radnika firme Unis Tools.