Priča o zatvaranju
4

Obustavljena proizvodnja u rudniku Stranjani, rudari strahuju za budućnost

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Proizvodnja u jami Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica obustavljena je danas u prvoj smjeni nakon što nije postignut dogovor s novom upravom zeničkog rudnika.

Sveobuhvatno stanje Rudnika mrkog uglja Zenica nije nikome jasno, a ponajmanje rudarima Stranjana kojima se već mjesec govori o zatvaranju jame. Upravo zbog toga danas su s novom upravom održali sastanak s ciljem planiranja budućnosti, ali njegovim ishodom nisu bili zadovoljni ni komorati, a ni njihovi predstavnici.

"Kažu da nemaju novca za PIO, da ne mogu da nas prate u sistemu rada, a samo se priča o zatvaranju rudnika. Mi razmatramo i krivične prijave protiv ljudi koji ga zatvore, pa bilo to za pet ili deset godina. Mi nećemo u drugu jamu, borit ćemo se za svoja prava, a ako će zatvarati, zatvorit će ih sve", kazao je za Klix.ba rudar u jami Stranjani Smajo Doglod.

Dodao je da niko nema čvrste informacije o budućnosti rudnika, niti šta će biti s rudarima u slučaju zatvaranja rudnika.

"Mi ne znamo ni gdje će Rudnik mrkog uglja Zenica, a kamoli jama Stranjani", dodaje Doglod.

Rudnik u Stranjanima trenutno daje dobre količine uglja, a za mjesec bismo mogli stići do obale u kojoj se nalaze zalihe od 130.000 tona. Međutim, Doglod smatra da neko ne želi da se do toga dođe.

Rudari za najodgovorniju osobu zbog stanja u zeničkom rudniku smatraju Senada Sarajlića koji je, kako kažu, i 2004. godine radio na zatvaranju rudnika.

Komorati neće ostati u jami, ali su odlučili do daljnjeg i kristalisanja stanja obustaviti proizvodnju.