Kantonalno tužilaštvo
0

Obrazloženje optužnice protiv Gašija i drugih

FENA
Kantonalni tužilac Oleg Čavka saopćio je na današnjoj pres konferenciji u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo obrazloženje optužnice protiv Muhameda Ali Gašija i drugih.

Obzirom da se radi o optužnici koja još nije potvrđena ja neću dati previše detalja zato što i Tužilaštvo mora držati tu rezervu i čekati odluku Suda, kazao je Čavka naglasivši kako je optužnica podignuta nakon punih godinu dana istrage.

"Istraga je imala dvije faze. Jedna je bila u vrijeme dok su osumnjičeni, odnosno optuženi ovom optužnicom bili na slobodi, i druga faza šest mjeseci toka istrage u koje vrijeme su optuženi bili pod mjerom pritvora rješenjima kantonalnog i Vrhovnog suda FBiH", obrazložio je Čavka.

Po završetku istrage, u ponedjeljak 30. juna, optužnica je podignuta i optuženo je ukupno osam osoba. Optuženi su Muhamed Ali Gaši, Aziz Gaši, Mirso Krasnić, Amir Kasumić, Engin Proho, Muharem Čaušević, Edin Hot i Sinan Ljuca, i terete se za krivično djelo zločinačke organizacije iz člana 342 stav 3. KZ F BiH.

Optužnica ima 12 tačaka i veoma je obimna. Optužnicom se izvršiocima stavlja na teret veliki broj krivičnih djela. Radnje izvršenja su brojne a tekst optužnice broji 55 strana.

Suština i srž djelovanja zločinačkog udruženja jeste sticanje protivpravne imovinske koristi i bogaćenje koje se sprovodi serijom i nizom krivičnih djela, nasilničkih ponašanja, iznuda, prevara, utaja itd., pa se kroz duži vremenski period stiče značajna protivpravna imovinska korist u vidu kupovanja velikog broja nekretnina na području Kantona Sarajevo, kazao je Čavka.

Jedan dio optužnice tretira i krivična djela koje članovi zločinačkog udruženja čine u cilju zaštite organizacije, odnosno zločinačkog udruženja, i kao takvo krivično djelo tretiramo ubistvo Ramiza Delalića, napade na pojedine svjedoke, pritiske na svjedoke da svjedoče ili ne svjedoče, i takve radnje su obuhvaćene optužnicom kao neki konačni rezultat, saopćio je Čavka.

On je naglasio kako je utvrđena visoka protivpravna imovinska korist koja je stečena krivičnim djelima koja su obuhvaćena optužnicom.

"Utvrdili smo oko pola miliona KM protivpravne imovinske koristi. U istom periodu u približnoj vrijednosti pripadnici, odnosno čelnici zločinačkog udruženja su stekli protivpravnu imovinsku korist, a te radnje smo kvalifikovali kao krivčno djelo pranje novca. Optužnicom smo predložili da se nekretnine koje su stečene u tom periodu i za koje je utvrđeno da su stečene tzv. prljavim novcem, po presudi, u konačnici oduzmu", kazao je Čavka.

Optužnicom je obuhvaćeno, prijedlogom saslušanja više od 100 svjedoka i blizu 1.000 materijalnih dokaza koji trebaju biti uloženi na suđenju, istakao je Čavka dodavši da ta činjenica govori da će suđenje biti dugotrajno sa puno ročišta koja će morati biti česta.

"Očekujem da će tok cijelog suđenja biti u vidu pritvorskog suđenja, tako da će i dinamika biti izražena. I nas i Sud čeka veoma zahtjevan posao u drugoj fazi postupka, u fazi optuženja", kazao je Čavka.

"Tokom istrage dodirnuli smo se ogromnog broja krivičnih djela koja nisu u konačnici rasvijetljenja. Optužnicom smo mogli staviti 100 tačaka optužnice, međutim, možda bi dobar dio toga propao na Sudu zato što istraga ne bi bila završena", rekao je Čavka.

On je kazao kako se i dalje nastavlja istraga prema istoj zločinačkoj strukturi, i prema još nekim novim osobama.

"Očekujem da će u daljem proširenom dijelu istrage koji se odnosi na nova krivična djela doći do rasvjetljvanja još određenog broja krivičnih djela, a ta nova optužnica u budućnosti će obuhvatiti neke druge osobe", kazao je kantonalni tužilac.

U slučaju krivičnog djela zločinačka organizacija u pogledu organizatora zločinačke organizacije raspon zatvorske kazne je od pet do 20 godina, uz mogućnost da se izrekne i dugotrajni zatvor, kazao je Čavka dodavši kako je za organiziranje zločinačke organizacije optužen Muhamed Ali Gaši.

U slučaju pripadnosti zločinačkoj organizaciji, radi se o krivičnom djelu za koji se može izreći kazna zatvora u rasponu od tri do 20 godina.

"Očekujemo da ćemo optužnicu dokazati jer je inače ne bi ni podigli. Mislim da imamo veoma kvalitetne dokaze", kazao je kantonalni tužilac Oleg Čavka.

Glavni kantonalni tužilac Branko Šljivar je naglasio kako je timski rad tužioca i MUP-a veoma bitan da bi se postigao dobar rezultat u rješavanju predmeta.

"Gdje su tužilac i MUP radili timski tu su česti rezultati. Upravo je slučaj Gaši jedan takav primjer. Tužilac koji je radio predmet od samog početka je uključio radnike MUP-a, svih nivoa, pogotovo federalnog", kazao je Šljivar.

"Tužilac mora biti na terenu s pripadnicima MUP-a kod krupnih predmeta, kao što je ovaj, kao što je privredni kriminal, a ne sjediti u kabinetu", kazao je Šljivar.