Moglo bi se i više ulagati
0

Obnovljen vrtić Kekec u Sarajevu u kojem su otpadali plafoni

Piše: E. G.
Vrtić Kekec prije obnavljanja (Foto: Arhiv)
Vrtić Kekec prije obnavljanja (Foto: Arhiv)
Sarajevski mališani koji svakodnevno borave u vrtiću Kekec u ulici Ferde Hauptmana napokon su dobili ljepše prostorije koje ne prokišnjavaju i gdje nema vlage, što je bio slučaj prošle zime. Vrtić je obnovljen, a sutra će biti njegovo svečano otvorenje.

U vrtiću će biti upriličena priredba kojoj će prisustvovati brojne zvanice, a za njegovo obnavljanje bilo je potrebno oko 100.000 maraka. Osim toga, neke firme su donirale i higijenske potrepštine za potrebe ovog vrtića.

Kekec je bio u vrlo lošem stanju, kao i većina vrtića u sklopu Javne ustanove "Djeca Sarajeva", a situacija je eskalirala na proljeće, kada su prostorije počele potpuno prokišnjavati, a dijelovi plafona i zidova otpadati.

"Urađena je kompletna sanacija krova i oštećenog parketa te je urađeno krečenje sa gletovanjem svih unutrašnjih prostorija. Za ove potrebe je 40.000 KM dalo naše resorno ministarstvo, 20.000 KM je dala Općina Novo Sarajevo i 35.000 Federalno ministarstvo obrazovanja", rekla je za Klix.ba Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica JU "Djeca Sarajeva".

U vrtiću Kekec je trenutno 140 upisane djece. Inače, u JU "Djeca Sarajeva" je oko 5.200 djece.

"U većini vrtića je situacija veoma loša kada je u pitanju infrastruktura i generalno imamo problem gdje god je ravan krov. Trenutno se saniraju dva vrtića, to su Labudovi u Švrakinom Selu i Lastavica na Čengić-Vili, što se radi novcem Općine Novi Grad i trenutno tradimo rekonstrukciju sanitarnog čvora u vrtiću Lane. Urađeno je dvorište vrtića Makovi. Mogu reću da nam generalno najveću podršku pruža lokalna zajednica", kaže Jovanović-Halilović te dodaje da stanje u vrtićima trenutno nije potpuno loše, ali da bi moglo biti i puno bolje.