BiH
0

Obnova saradnje Jablanice i makedonske opštine Gevgelija

FENA
U povodu 7. novembra, Dana oslobođenja opštine Gevgelija u Republici Makedoniji, delegacija općine Jablanica, predvođena načelnikom Salemom Dedićem, boravila je u dvodnevnoj posjeti toj opštini.

Tom prilikom je u opštini Gevgelija, u prisustvu članova Sobranja (Skupštine) opštine i gostiju, potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji između ovih općina, što je konkretan korak obnove saradnje nakon punih 25 godina.

Svečanost obilježavanja opštinskog praznika započela je polaganjem cvijeća na nekoliko spomenika i spomen obilježja u gradu, a na spomen kosturnici iz Drugog svjetskog rata cvijeće je položila delegacija Gevgelije, gradova pobratima Sevlievo iz Bugarske i Inđije iz Republike Srbije te delegacija općine Jablanica.

Na svečanosti uručivanja nagrada u povodu Dana oslobođenja Gevgelije u hotelu "Apolonija" prisutnima se obratio i načelnik Salem Dedić, koji je zahvalio na gostoprimstvu i pažnji koja je poklonjena delegaciji iz Jablanice te pozvao delegaciju općine Gevgelija na obilježavanje Dana općine Jablanica, 22. februara 2010. godine.

Inače, rukovodstva opština Jablanica i Gevgelija potpisala su u Jablanici 22. februara 1984. godine Povelju o bratimljenju.