Sarajevo
0

Obnova fasada na zgradama iz austrougarskog perioda

FENA
Završetak obnove fasada na stambeno-poslovnim objektima iz austrougarskog perioda ozvaničila je danas na Marijin-Dvoru gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.
Ove godine na Marijin-Dvoru obnovljene su fasade na četiri objekta u ulicama Hiseta broj 1. i 3., Maršala Tita 4. i Valtera Perića broj 2. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 540.652,20 KM.
Do kraja mjeseca bit će završene i fasade na još šest objekata na Obali Kulina bana, od obnovljene zgrade Prosvjete pa do Muzeja atentata.

"Specifičnosti ovih fasada koje smo sada uradili jeste da oni imaju garanciju od deset godina. Prvi put uveli smo antigrafitnu zaštitu, što će omogućiti lakše skidanje u slučaju ponovnog ispisivanja grafita", kazala je gradonačelnica Borovac.

Već treću godinu zaredom Grad, zajedno s Kantonom Sarajevo, realizira kapitalni projekt obnove i restauracije fasada u užem gradskom jezgru na stambeno poslovnim bjektima, koji su pod posebnom kulturno-historijskom zaštitom.

-Naš je cilj, prije svega, da vratimo prvobitni izgled ovim zgradama i želja nam je da ovaj projekt postane stalni projekt Grada i Kantona Sarajevo, iz razloga što se radi o kulturnom naslijeđu", kazala je gradonačelnica.

Grad priprema novu odluku koja se odnosi na obnovu i restauraciju objekata tokom četiri godine.

-Na svim zgradama koje su pod kulturno-historijskom zaštitom u užem gradskom jezgru, prema Odluci o dekorisanju i odluci o kućnom redu predvidjeli smo da se na prozore prvih spratova postave žardinjere sa cvijećem. Pomoći ćemo građanima početkom iduće godine da to postave, kako bi bile jednoobrazno uređene zgrade, najavila je Borovac.



U protekle tri godine Grad Sarajevo je uz pomoć Kantona Sarajevo i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS-a uspio obnoviti fasade na više od 50 objekata u užem gradskom jezgru i to na zgradama koje nose simbol arhitektonskog naslijeđa iz austrougarskog perioda.