Položeno cvijeće
1

FOTO+VIDEO / Obješeno 55 antifašista NOR-a da se Sarajevo očisti od ilegalaca

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Na današnji dan, 1945. godine, pred samo oslobođenje Sarajeva, njemački okupatori su objesili 55 boraca antifašista Narodnooslobodilačkog rata. Tim povodom, danas su članovi SUBNOR-a, porodice, prijatelji te učenici Gimanzije Obala, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, odali počast žrtvama.

Šerif Biser, predsjednik SUBNOR-a, je za Sarajevo-x.com kazao da se tadašnji zločin desio s ciljem da se Sarajevo očisti od ilegalaca, jer je taj pokret bio izuzetno jak.

"Uhapšeno je 55 ilegalaca, koji su odlukom Prijekog suda bili osuđeni na smrt. Obješeni su na ovom mjestu, ispred današnjeg Filozofskog fakulteta. Međutim, interesantno je spomenuti da su oni obješeni noću, jer su mnogi od njih prije vješanja bili nasmrt pretučeni, tako da su građani Sarajeva imali šta vidjeti 28. marta ujutro", ističe Biser.

Otac sarajke Maide Marković je bio među osuđenim antifašistima. Kako nam je ispričala, iako je bila mala, sjeća se svog oca i njegove brobe za oslobođenje.

"Oni su se borili za slobodu. Moj otac je spašavao Jevreje u Sarajevu. Prije nekoliko dana mi je u gradu prišla jedna gospođa i pitala me jesam li ja kćerka Paše Avdića. Rekla sam da jesam, a ona mi je zahvalila kazavši da je moj otac spasio njenu porodicu. Ponosim se onim što je radio i svake godine se sa bolom prisjećam tog događaja", naglasila je Marković.