Dobili povjerenje i građana
0

Obilježena šesta godišnjica SIPA-e

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su prigodnom svečanošću u bazi u Istočnom Sarajevu obilježili šestu godišnjicu formiranja i uspješnog djelovanja ove elitne policijske jedinice.

Sudionike svečanosti pozdravio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, istaknuvši značaj koji SIPA-ini specijalci imaju u borbi protiv svih oblika kriminala.

Podsjetio je da je Jedinica za specijalnu podršku u relativno kratkom roku zadobila povjerenje institucija i građana u BiH, da je postala značajan segment sigurnosti BiH, te da je brojnim primjerima demonstrirala najviši nivo profesionalnosti, umješnosti i odlučnosti u izvršavanju najsloženijih i u sigurnosnom pogledu najosjetljivijih zadataka.

"Siguran sam da kao kruna svih vaših napornih obuka i treninga stoje operativna angažovanja na cijeloj teritoriji BiH u kojima se susrećete s lišenjima slobode osoba koje su optužene za najteža krivična djela ratnog zločina, terorizma, trgovine drogom...", kazao je ministar Ahmetović.

Uz očekivanje da će uskoro biti riješeno pitanje trajnog smještaja Jedinice i njenog opremanja u skladu s najnovijim dostignućima, Ahmetović je izrazio zahvalnost Vladi SAD-a, ICITAP-u (Program američkog ministarstva pravde) i EUPM-u, kao i vladama brojnih evropskih zemalja, te Oružanim snagama BiH, koji su pružili potporu razvoju Jedinice.

Čestitke u povodu Dana Jedinice za specijalnu podršku - 12. septembra uputio je i direktor SIPA-e Mirko Lujić, potcrtavši da je Jedinica i u ovoj godini nastavila uspješan niz akcija, s gotovo 100 postotnim učinkom djelovanja.

"To je u ovakvoj situaciji, u ovoj zemlji kakva jeste i u ovoj fragmentiranoj policijskoj strukturi, izuzetan rezultat", kazao je Lujić, navodeći da je Jedinica i sebi i SIPA-i postavila izuzetno visoke standarde i ciljeve.

Lujić je naglasio da nema nedodirrljivih, te da će angažaman jedinice biti nastavljen u skladu sa zakonom i nalozima nadležnih bh. institucija.

Sudionici svečanosti su bili u prilici prisustvovati video-prezentaciji koja svjedoči o visokim standardima i kvalitetu obuke specijalaca, te praktičnim primjerima njihovog angažmana, uključujući rješavanje najsloženijih sigurnosnih izazova, poput talačkih situacija, otmica i visokorizičnih hapšenja osoba koje se sumnjiče za najteže oblike kriminala.

Prema prezentiranim pokazateljima, obim angažmana Jedinice, čiji je komandant Mirsad Vilić, rastao je tokom proteklih godina - od 11 slučajeva angažiranja u 2005. godini do 268 operativnih angažmana u protekloj 2010. godini, a u tekućoj godini Jedinica dosad bilježi 178 uspješnih akcija.

Svečanost u povodu "rođendana" Jedinice bila je i povodom za dodjelu prigodnih priznanja.

Plaketa Jedinice uručena je ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću, direktoru Granične policije BiH Vinku Dumančiću, načelniku Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovniku Miladinu Milojčiću, djelatniku Ambasade SAD-a u BiH Tomislavu Cvitanušiću i glavnom savjetniku EUPM-a Davidu Smithu, te uposlenicima Agencije za policijsku podršku i SIPA-e Ismiru Juski i Vahidinu Šahinpašiću, kao i tužiteljici državnog Tužiteljstva BiH Dijani Kajmaković, novinaru Veldinu Čustoviću i glasnogovornici SIPA-e Željki Kujundžijia.

Svečanost obilježavanja šeste godišnjice Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e počela je intoniranjem državne himne u izvedbi orkestra OSBiH, a prisustvovali su joj visoki dužnosnici i predstavnici nadležnih institucija i agencija za provedbu zakona u BiH, članovi diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija, te brojne zvanice i gosti.