Svečana akademija
220

Obilježena godišnjica smrti Alije Izetbegovića: Sjećanje na herojsko vrijeme kada se BiH uspravila

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održana akademija povodom 19. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i osnivača SDA.

Akademiju su organizovali Fondacija Alija Izetbegović, čija je osnivačica kćerka rahmetli Alije Sabina Berberović te Muzej Alije Izetbegovića, čija direktorica je njegova unuka Nađa Berberović Dizdarević.

Na akademiju su došli mnogi istaknuti članovi SDA, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, strane diplomate i prijatelji rahmetli predsjednika.

Povodom njegove smrti govorili su Bakir Izetbegović i njegova sestra Sabina Berberović.

Ona je rekla da je vrlo važno obilježavati dan kada je "otišao" njen otac jer je ostavio zaostavštinu, ali da treba biti oprezan jer je prezirao kult ličnosti. Bakir je pak istaknuo da sjećanje na Aliju više treba nama samima, nego Aliji.

"Mislim da nam je itekako potrebno sjećanje na rahmetli Aliju i jedno herojsko vrijeme koje je on obilježio kada je BiH ponovo stekla državnost, kada je ponovo napravila vlastitu vojsku, na jedno teško vrijeme kada smo se uspravili na različite načine - i kao narod i kao država. Jedno posebno vrijeme kojeg se treba sjećati i kojeg ne bi bilo bez ličnosti rahmetli Alije", rekao je.

Ranije tokom dana je godišnjica smrti Alije Izetbegovića obilježena i na mezarju na Kovačima.