BiH
132

Obilježena godišnjica pogibije najmlađe smjene Rudnika Kreka

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U ranu zoru 26. augusta 1990. godine poginula je kompletna treća smjena jame Dobrnja Jug, koja je poslovala u sklopu tadašnjih Titovih rudnika Kreka u Tuzli. Bila je to najmlađa smjena Rudnika Kreka sa prosjekom godina 27, a iza 180 poginulih komorata ostalo je 365 djece o kojima se narednih godina brinuo Fond "26. august 1990“.

Danas je u krugu nekadašnje jame Dobrnja Jug održana komemoracija poginulim rudarima, a među prisutnim bio je i Smajil Imamović, jedini preživjeli u najevećoj rudarskoj nesreći u našoj domovini.

"Svaki august poslije 1990. godine u meni budi bol i tugu za mojim drugovima i radnim kolegama. Pet dana nakon tragedije sam se probudio u bolnici, a tih detalja se uopšte ne sjećam. Kako se približava godišnjica svake godine iznova ne mogu spavati po nekoliko dana, vraćaju mi se neke slike, a u tim danima moram koristiti lijekove za smirenje“, kaže Smajil Imamović, jedini preživjeli komorat.

Oni koji se sjećaju tragičnog 26. augusta 1990. godine govore o bolnim slikama poginulih rudara. Jedni su u jami zatečeni zagrljeni – otišli su zajedno u smrt, drugi su u vrijeme eksplozije jeli, treći radili.

O najvećoj rudarskoj tragediji u BiH istragu je vodilo Kantonalno tužilaštvo Tuzla. Osumnjičeni su bili Hajrudin Kunosić, tadašnji tehnički rukovodilac OOUR-a Rudnika lignita "Dobrnja“ u Mramoru, Enver Žigić, tadašnji direktor OOUR-a, i Zdravko Pušonjić, tadašnji rukovodilac Sektora razvoja i rudarskog projektovanja.

U aprilu 2006. godine Kantonalno tužilaštvo je zaključilo kako je nakon provedene istrage utvrđeno da nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Vještaci su zaključili da je osnovni uzrok nezgode eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

Odluku Kantonalnog tužilaštva Tuzla prihvatio je i menadžment Rudnika "Kreka“ u Tuzli. Put ka jami Dobrnja Jug je danas zarastao u travu, a poslije tragedije eksploatacija uglja je okončana, a ulazi u jamu su blindirani.