BiH
75

Obilježena 50. godišnjica postojanja GSS Mostar

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U povodu 50. godišnjice postojanja Gorske službe spašavanja (GSS) Stanice Mostar, upriličeni su na trgu ispred Gimnazije Dani otvorenih vrata, u okviru kojih su članovi te službe prikazali dio raspoložive opreme, a demonstrirali su i neke od tehnika spašavanja.

Emila Krvavac članica Gorske službe spašavanja Mostar kazala je kako GSS Mostar broji 30 aktivnih članova koji redovno pružaju pomoć unesrećenim građanima i turistima.

"Dane otvorenih vrata organizujemo u sklopu proslave 50 godina postojanja, a građanima smo uz predstavljanje opreme nudili i mogućnost pristupa GSS-u", kazala je Krvavac. Damir Gogić načelnik Gorske službe spašavanja stanica Konjic dodao je kako se upravo ekipa iz Konjica zaputila u Mostar kako bi se podržala manifestacija Dani otvorenih vrata.

"Iskoristili smo priliku da u okviru ovog druženja radimo neke zajedničke vježbe u Jablanici i oko Mostara. Nastojat ćemo provesti ovo vrijeme družeći se i učeći nešto novo. Obuka je odlična. Građani Mostara imali su priliku vidjeti šta se to stvarno dešava u Gorskoj službi spašavanja i za što su sve oni obučeni", kazao je Gogić.

Značaj GSS-a, navodi Gogić, ne može niko u ovoj državi osporiti, jer pripadnici GSS-a prije svega dobrovoljnim radom daju jednu dodatnu sigurnost svim građanima koji posjećuju prirodu i turistima koji posjete zemlju. GSS je dala i neizmjenu podrušku tokom prošlogodišnjih poplava u državi pri čemu su brojne građane iz okolice Maglaja spasili od nevolja uzrokovanih prirodnim katastrofama. Uoči proslave 50. godina postojanja, na Rujištu je otvorena i Interventna baza GSS-a, a 15. novembra upriličit će se pokazna vježba na brdu Stolac iznad Mostara.