Istaknuti džudista
371

Obilježena 26. godišnjica pogibije hrabrog specijalca i velikog sportiste Vinka Šamarlića

Klix.ba
U organizaciji Udruženja veterana Odreda policije Bosna te Odreda Hrasno Brdo danas je obilježena 26. godišnjica pogibije hrabrog specijalca i velikog sportiste Vinka Šamarlića.

Tim povodom ministar za boračka pitanja Muharem Fišo položio je cvijeće na njegov grob.

"Dan prije nego što je trebao otputovati u Barcelonu na Olimpijske igre na kojima je kao jedan od naših najboljih sportista bio određen da nosi zastavu Republike Bosne i Hercegovine, koja je po prvi put uzela učešće na ovom velikom takmičenju kao samostalna država, Vinko je odlučio povesti svoju jedinicu u borbu na Hrasno brdo s riječima: 'Idemo uzeti ovo pa ću onda i medalju'", kazao je Fišo.

"Nažalost ovu borbu naš Vinko nije dobio, poginuo je spuštene puške pred jednom grupom agresora koja je bila u okruženju pozivajući ih na predaju", istakao je Fišo u svom kratkom obraćanju.

Nakon odavanja počasti heroju odbrane glavnog grada cvijeće je položeno i na spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Hrasnog Brda, a zatim su učenici osnovnih škola sa područja Novog Sarajeva ispred Taxi doma u Hrasnom krenuli na "Marš sjećanja Vinko Šamarlić 2018." koji će se završiti na mjestu pogibije pokojnog Šamarlića.

Vinko Šamrlić bio je istaknuti džudista sarajevskog džudo kluba Željezničar, osvajač brojnih medalja i reprezentativac BiH.

Za hrabrost ispoljenu u oružanim borbama posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjima "Ordenom zlatnog grba s mačevima", "Policijskom medaljom za hrabrost" i "Zlatnom policijskom značkom", a ulica sa imenom ovog heroja nalazi se na Ilidži u naselju Lužani.

U znak sjećanja na pokojnog Šamarlića JK Željezničar organizuje tradicionalni turnir koji nosi ime velikog borca za BiH.